Business & Society

Dit moet je weten voor je gaat lenen voor een huis

Dit moet je weten voor je gaat lenen voor een huis

Dit moet je weten voor je gaat lenen voor een huis
maart 18
15:00 2019

Iedereen droomt er ooit wel eens van: een eigen huis. Maar als het moment gekomen is, moet je eerst langsgaan bij de banken om een lening af te sluiten. Want bijna iedereen moet een bedrag lenen om een huis of een stuk grond te kunnen kopen. Maar hoe ga je nu op zoek naar de beste lening voor jouw financiële situatie?

Kijk hoeveel je kunt lenen

Voor je langsgaat bij alle mogelijke banken maak je best zelf eens de rekenoefening. Tel alle inkomsten van jezelf en van jouw partner samen op om zo te weten hoeveel geld er elke maand “binnenkomt”. Bereken vervolgens ook hoeveel je exact van je eigen inkomen of jullie gezamenlijke inkomens wil uitgeven aan een lening en dus ook aan de maandelijkse afbetaling van de lening. Online vind je handige simulatietools waarmee je snel kunt berekenen hoeveel je op kunt ontlenen en op welke termijn je dit kunt doen. Als je bovendien ook nog eens rekening houdt met jouw spaargeld, dan weet je meteen hoe je er financieel voor staat en of je alles moet lenen voor de aankoop van een huis, of slechts een deel.

Sociaal krediet is een plan B

Stel dat je bij alle verschillende banken te horen krijgt dat je geen lening kunt krijgen of dat je toch voor 100% moet lenen, omdat je gewoon niet anders kunt, dan kun je nog altijd voor een sociaal krediet gaan. Dit is een krediet met een rentevoet van maximaal 2 procent, berekend naargelang de grootte van jouw gezin. Om zo een sociaal krediet te kunnen afsluiten, moet je natuurlijk wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet jouw inkomen bijvoorbeeld binnen bepaalde grenzen blijven en mag de woning die je zal kopen ook niet te groot zijn. Alle voorwaarden voor een sociaal krediet kun je eenvoudig online vinden.

Anticiperen is weten

Als je echt actief op zoek bent naar een woning, dan kan het handig zijn om op voorhand al eens bij enkele banken langs te gaan om zo te zien of je een lening zou kunnen krijgen en tegen welke voorwaarden dit zal zijn. Stel dat je plots toch vroeger een huis gevonden hebt maar je weet nog niet zeker of de bank de lening zal toestaan, dan kun je nog altijd een opschortende voorwaarde opnemen in de compromis. Zo ben je als koper van het huis niet verbonden aan de koop van de woning voor in het geval dat de lening niet doorgaat.