Business & Society

Waarom zou je kiezen voor een overbruggingskrediet?

Waarom zou je kiezen voor een overbruggingskrediet?

Waarom zou je kiezen voor een overbruggingskrediet?
maart 19
14:37 2019

Stel dat je momenteel op zoek bent naar een huis of een appartement, en je laat plots jouw oog vallen op jouw droomhuis of droomappartement. Allemaal zeer leuk, maar momenteel heb je jammer genoeg te weinig financiële middelen om het mogelijk te maken om het huis of het appartement te kopen. Heel veel mensen laten daarom hun droom voor wat het is, en wachten af. Maar wat heel veel mensen niet weten, is dat je ook altijd een overbruggingskrediet kunt aanvragen.

Wat is een overbruggingskrediet?

Als je de financiële middelen niet hebt om een huis of een appartement te kopen, dan kun je dus een overbruggingskrediet afsluiten. Zo’n specifieke kredietvorm is een krediet waarbij de kredietgever het mogelijk maakt om het bedrag van de verkoopprijs van de oorspronkelijke woning voor te schieten. Dankzij deze verkoopprijs kan de verkoper het deel van de aankoopprijs van de nieuwe woning wel financieren of van start gaan met het bouwen van de nieuwe woning. Leuk aan een overbruggingskrediet is dat het dus niet alleen kan voor een bestaand project, maar ook voor een nieuwbouwproject.

Concreet kun je dankzij een overbruggingskrediet dus de situatie vermijden dat je als verkoper het volledige aankoopbedrag moet lenen voor een huis. Wel goed om te weten is dat een overbruggingskrediet enkel toegestaan wordt voor een korte, moeilijke periode die tussen de verkoop en aankoop van een huis valt en dus dient om deze periode makkelijker te kunnen overbruggen.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Om een overbruggingskrediet af te sluiten hoef je niet te wachten tot de hypothecaire lening van het eerste woonkrediet ten einde is. Dit kan perfect afgesloten worden terwijl de hypothecaire lening nog loopt. Hierdoor zal een overbruggingskrediet dus ook geen “nieuwe hypotheek” zijn, omdat het door de Belgische wet erkend wordt als een afzonderlijke kredietvorm onder de consumentenkrediet. In tegenstelling tot een lening op afbetaling is dat men gedurende de looptijd van het krediet niet verplicht is om een deel van het kapitaal terug te betalen. Enkel en alleen moet er rente betaald worden tijdens de overgangsperiode. Als de oorspronkelijke woning verkocht is moet men het geleende kapitaal terugbetalen.