Business & Society

Op zoek naar een lening? Doe eerst een krediet simulatie!

Je doet het natuurlijk liever niet, maar soms ontkom je er niet aan: het afsluiten van een lening. Het hele principe van geld lenen heeft in de loop van de tijd een nogal negatieve naam gekregen en dat is deels terecht. Het probleem van geld lenen heet namelijk rente. Over een geleend bedrag moet je namelijk rente betalen en dat is terecht. Waarom zou iemand anders, die geen familie of vriend is, jou anders geld willen lenen? Hij of zij moet er toch zelf iets aan over houden. Het probleem ontstaat echter wanneer je in zee gaat met een kredietverstrekker die niet betrouwbaar is en je een contract aanbied dat vol staat met juridisch gebrabbel, kleine lettertjes en voorwaarden waarvan je het grootste gedeelte niet snapt.

Maak gebruik van deze gratis simulator (tip!)

In principe kun je altijd een lening afsluiten. De enige reden waarom dit niet kan is als je geregistreerd staat als wanbetaler bij het BKR, het Bureau voor Krediet Registratie. Dit is om mensen in bescherming te nemen die niet in staat zijn om hun schulden af te lossen. Daarnaast moet je de kredietverlener kunnen overtuigen dat je in staat bent om het geld terug te betalen. Bij bedragen tot duizend of vijftienhonderd euro is dit meestal niet zo`n punt, maar daarboven zeker wel. Wil je graag weten of jij in aanmerking komt voor een lening en hoeveel je kan lenen? Klik dan hier om naar de online krediet simulatie te gaan:

simulator

Ontdek hoeveel je best leent

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je altijd eerst een krediet simulatie doet. Hierbij vul je heel simpel een aantal zaken in, zoals het te lenen bedrag en je inkomen. De simulator kijkt vervolgens aan de hand van jouw gegevens hoeveel je kunt lenen. Bovendien is het vaak ook mogelijk om te zien welke geldverlener welke rentetarieven hanteert. Zo kun je jezelf veel geld besparen. Zeker op grote bedragen. Een rentetarief is namelijk altijd een percentage van het geleende bedrag. Leen je bijvoorbeeld 10000 euro ten een rentepercentage van drie procent, dan moet je 300 euro aan rente betalen. Hoe hoger het bedrag wordt, hoe meer de rente en hoe belangrijker het percentage.

Vergelijken loont

Als er één soort lening is waarbij de kleinste verschillen in rente al enorm veel uitmaken, dan is het wel een hypotheek. Hierbij gaat het om enorme bedragen die nodig zijn om een huis te kunnen kopen. De gemiddelde prijs ligt meestal tussen de twee en tweeënhalve ton. Ook over dit bedrag zul je rente moeten betalen aan de bank. Behalve omdat de bank dus geld wilt verdienen komt er in dit geval nog een extra reden bij kijken. Omdat het om zo`n enorm bedrag gaat berekent de bank ook het risicopercentage dat je niet in staat bent om het geld terug te betalen. Is dat risico klein dan kun je meer lenen dan als het risico hoog is. Bijvoorbeeld als je een vast contract hebt in plaats van een tijdelijk contract. Een simulatie van je krediet is bij een hypotheek natuurlijk verplicht en best ingewikkeld.

Kleinere bedragen lenen

Bij kleinere leningen speelt dit minder. Bovendien hoef je dan niet perse bij een bank aan te kloppen. Er zijn ook kredietverstrekkers waar je kleinere bedragen kunt lenen, maar dan vaak wel tegen een hogere rente. Daarnaast kun je bij veel winkels en zaken ook producten op afbetaling kopen. Bijvoorbeeld als je een auto koopt, of een koelkast of wasmachine. Hou daarbij wel in de gaten dat je in staat bent om de maandelijkse aflossing te betalen. Is dit niet mogelijk dan zul je ergens anders op moeten bezuinigen, anders kom je in de financiële problemen. Tenslotte kun je tegenwoordig ook heel makkelijk online een lening afsluiten, gewoon vanachter je computer.