Business & Society

Is het tijd om uw hypothecaire lening te herfinancieren?

Is het tijd om uw hypothecaire lening te herfinancieren?

Is het tijd om uw hypothecaire lening te herfinancieren?
maart 21
14:39 2019

Wanneer je ooit een huis gekocht hebt, dan is de kans groot dat je hiervoor een hypothecaire lening afgesloten hebt. Toen heb je misschien een goedkope lening kunnen afsluiten, maar dat was 10 jaar, 15 jaar of zelfs misschien 20 jaar gelden. Doordat de financiële markt constant evolueert is de kans groot dat  je dezelfde lening kunt afsluiten aan een lagere rentevoet. Hierdoor leen je dus nog voordeliger. Maar betekent dit dan dat je jouw hypothecaire lening moet laten herzien en dus moet laten herfinancieren?

Grotere kans bij vaste rentevoet

Als je destijds een lening hebt afgesloten met een variabele rentevoet, dan hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de rentevoet. Normaal gezien zal de bank zelf automatisch de tarieven aanpassen als er een lagere rentevoet beschikbaar is. Maar stel dat je een lening afgesloten hebt met een vaste rentevoet, dan is er toch wel een belangrijk verschil. Als je een lening afgesloten hebt met een vaste rentevoet, dan heb je destijds gekozen voor zekerheid  voor moesten de rentevoeten plots stijgen. Maar als de rentevoeten dalen, dan kan dat natuurlijk het omgekeerde effect hebben.

Daarom bestaat de mogelijkheid om een lening te herfinancieren. Zo wordt het mogelijk om de resterende looptijd van jouw lening toch aan een lagere rentevoet te lenen dan de rentevoet waaraan je nu leent. Een herfinanciering van een lening moet je zelf gaan aanvragen bij de bank waar je jouw hypothecaire lening afgesloten hebt en bovendien zijn de banken helemaal niet verplicht om jouw vraag naar een herfinanciering in te gaan. Maar de kans is echter wel groot dat ze op jouw vraag ingaan, omdat andere banken namelijk jouw vraag voor een herfinanciering wel kunnen accepteren.

Opgelet: extra kosten

Het vragen van een herfinanciering van een hypothecaire lening aan jouw bank brengt wel een aantal kosten met zich mee. Hierdoor wordt het herfinancieren van jouw hypothecaire lening misschien iets minder interessant. In de eerste plaats zal jouw bank een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen. Dit is een vergoeding die de misgelopen rente dekt en die maximaal drie maanden interest op het nog terug te betalen kapitaal zal bedragen. Een tweede kost die de bank mogelijk zal aanrekenen is voor de opheffing van de hypotheek. Verder mag jouw bank bij een herfinanciering ook dossierkosten aanrekenen, tot maximaal 650 euro. Waar wel geen kosten aan verbonden zijn, is voor het aanpassen van jouw schuldsaldoverzekering.

Stel dat jouw bank jouw vraag voor het herfinancieren van jouw lening niet aanvaardt, en je gaat bij een andere bank. Dan moet je opnieuw alle reguliere kosten betalen zoals de notariskosten, de hypotheekrechten en de registratierechten. Hierdoor is het belangrijk om op voorhand de rekening te maken of een herfinanciering wel nuttig is.