Business & Society

4x je steentje bijdragen aan het klimaat op de werkvloer

4x je steentje bijdragen aan het klimaat op de werkvloer

4x je steentje bijdragen aan het klimaat op de werkvloer
december 20
14:17 2022

Ondanks de vele sensibilisering rond het klimaat, vergeten we vaak hoe belangrijk zorgdragen voor de planeet is. Het bepaalt je volledige toekomst, én die van je (klein)kinderen. Activiteiten van bedrijven spelen hier een grote rol in, al maken werknemers door slechts kleine veranderingen een groot verschil. Je spendeert namelijk heel wat tijd op kantoor waar je, in de plaats van thuis, energie en water verbruikt. Volgende tips helpen je alvast om je werkdagen groener door te brengen.

  • Plaats voldoende planten 

Wist je dat planten op de werkvloer enorm veel voordelen hebben? Ze verbeteren je concentratievermogen, wat resulteert in een hogere productiviteit. Daarnaast verbeteren ze je humeur, en dat zorgt voor een leuke werksfeer. Alsof dat nog niet voldoende is, werken ze ook nog eens luchtzuiverend waardoor je je continu in een gezonde omgeving beoefent. Naast deze positieve effecten op je mentale gezondheid geven ze ook een leuke toets aan het interieur van je bedrijf. 

  • Bewust met elektriciteit 

Bewust omgaan met elektriciteit kan reeds door slechts kleine inspanningen te leveren. Doe bijvoorbeeld enkel de lichten aan wanneer deze nodig zijn, en vervang gloeilampen door LED-lampen. Laat daarnaast geen apparaten onnodig in sluimerstand staan, of in het stopcontact zitten. Tot slot kan kerstverlichting tijdens deze periode van het jaar zorgen voor een gezellige sfeer, maar overdrijf hier niet in. Benieuwd naar de milieu-impact van je product? Laat een levenscyclusanalyse uitvoeren. 

© Pexels.com

  • Isoleer voldoende 

Door middel van een goed geïsoleerd kantoor bespaar je maar liefst 4 keer zoveel energie. Reden te meer dus om hier extra aandacht aan te besteden. Het is zonde van de verloren warmte, en bovendien werkt niemand graag in koude temperaturen. Een goede isolatie kan je daarnaast combineren met de verwarming een graad lager te zetten. Door de huidige energiecrisis zal je dit meteen merken aan je rekening, en je draagt je steentje bij aan het klimaat. 

  • Stimuleer verplaatsingen te voet of met de fiets 

Beperk je CO2-uitstoot door met te voet naar het werk te komen. Onmogelijk vanwege een te grote afstand? Met de fiets overbrug je in slechts een half uur ook al enkele kilometers. Bovendien is dagelijkse beweging gezond voor je lichaam. Je verbetert je fysieke gezondheid en je conditie. Doet je bedrijf reeds zijn best om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden? Toon dit aan je stakeholders aan de hand van een epd certificaat.