Business & Society

Bescherm je bedrijf en werknemers tegen phishing

Bescherm je bedrijf en werknemers tegen phishing

Bescherm je bedrijf en werknemers tegen phishing
Oktober 18
19:46 2021

Phishing, je hebt er hoogstwaarschijnlijk al van gehoord. Hackers proberen op een sluwe wijze je persoonlijke gegevens te pakken te krijgen, bijvoorbeeld door fake mails. Het is een probleem dat niet alleen in de privésfeer voorkomt, maar ook op het werk. Wil jij je organisatie en werknemers beter beschermen tegen cybercriminelen? Dan is een training misschien een goed idee!

Loop niet in de val

Phishing bestaat al jaren. Vroeger herkende je een malafide mail vrij snel aan het gebrekkige taalgebruik of de onprofessionele lay-out, terwijl deze mails vandaag erg professioneel gemaakt zijn. Febelfin berekende dat er in België in 2020 zo’n 67.000 frauduleuze transacties waren. Dat was goed voor 34 miljoen euro. Je merkt het al: de combinatie van zeer geloofwaardige mails en onoplettende mensen maakt dat veel hackers hun slag kunnen slaan.

Hoe kan je jezelf en je omgeving beschermen?

Wil jij ook komaf maken met dit probleem en je bedrijf en personeelsleden beschermen tegen deze praktijken? Dan is een phishing training zeker iets voor jou. Kenners leiden jou en je werknemers op tot echte cybersecurity-experts en leren je welke handelingen je absoluut (niet) moet doen in het geval van een phishingmail. Deze specialisten kruipen als het ware in de huid van hackers om bedrijven te helpen en werknemers de juiste handelingen aan te leren.

In zulke trainingen wordt er gebruik gemaakt van phishing simulation software. Echte phishingmails zijn nagemaakt en worden gebruikt in trainingen, zodat je leert op welke ‘rode vlaggen’ je moet letten. Staat er een strakke deadline op wat van je gevraagd wordt? Klopt de domeinnaam van de afzender niet helemaal? Stel je je vragen bij de inhoud? Dit zijn allemaal signalen dat de mail wel eens nep zou kunnen zijn.

Wat je in geen geval mag doen, is codes of wachtwoorden doorgeven. Dat is belangrijk om te onthouden. Maar soms is op een valse link klikken al voldoende om gehackt te worden. Er wordt dan (onzichtbaar) een bestand gedownload en zonder dat je het weet wordt een softwareprogramma geïnstalleerd op je computer waarmee criminelen je camera kunnen hacken of kunnen zien welke toetsen je indrukt.

© Pixabay.com

Een doorgedreven training voor jou en je werknemers zal jullie heel wat wijzer maken. Pas wanneer je hen leert kennismaken met de gevaren van phishing en wat je ertegen kan doen, kan je komaf maken met dit cyberprobleem. Wist je dan één op de vijf werknemers in de phishingval trapt? Dat is best veel en als werkgever kan jij hier iets aan doen. Je hebt het wellicht al door: als je zelf alerter bent voor de gevaren, is je omgeving ook beter beschermd.