Business & Society

Conservatoir beslag leggen voor ondernemers: wat houdt dit in?

Conservatoir beslag leggen voor ondernemers: wat houdt dit in?

Conservatoir beslag leggen voor ondernemers: wat houdt dit in?
september 29
09:32 2020

Conservatoir beslag leggen in ondernemersland: misschien heeft u er wel eens van gehoord. Maar wat houdt een conservatoire beslaglegging precies in? Hoe gaat dit soort beslaglegging in zijn werk? En welke voordelen heeft deze variant van beslaglegging voor ondernemers die met wanbetaling te maken krijgen?

Wat is conservatoire beslaglegging?

Onder conservatoire beslaglegging wordt een variant van beslag leggen verstaan, waarbij er nog geen gerechtelijk vonnis is uitgesproken. Op deze manier kunt u als ondernemer uw vordering bij een klant of leverancier die zich als wanbetaler etaleert, veilig stellen. Deze vorm van beslaglegging moet echter wel via de juiste juridische weg uitgevoerd worden. Er moeten in de procedure een paar stappen doorlopen worden om tot conservatoire beslaglegging over te kunnen gaan.

Hoe gaat conservatoire beslaglegging in zijn werk?

Wanneer een ondernemer wil overgaan tot conservatoire beslaglegging bij een zakelijk partner die niet betaalt, is de eerste stap het inschakelen van een incassoadvocaat. Via deze advocaat wordt een onderbouwd verzoek ingediend bij de voorzieningenrechter om ‘preventief’ beslag te mogen leggen op de gevorderde waarde van de schuld, in de vorm van bezittingen, spullen of goederen van de debiteur. Ook kan er beslag gelegd worden op bankrekeningen, vastgoed, voertuigen, aanwezige handelsvoorraden en goederen van derden die bij de debiteur in het bedrijf of een loods opgeslagen liggen.

Bij een aanvraag voor een conservatoire beslaglegging besluit de betreffende jurist die hierover beslist meestal direct of er tot beslaglegging overgegaan mag worden of niet. Als de uitspraak positief is, wordt dit aangeduid met de termen ‘verlof’ of ‘voorlopige voorziening’. Vervolgens wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld, die meteen overgaat tot het beslag leggen op de betreffende goederen of rekeningen van de debiteur.

Conservatoir beslag leggen voor ondernemers wat houdt dit i
© Pixabay.com

De voordelen van conservatoir beslag leggen voor ondernemers

Overgaan tot conservatoir beslag leggen heeft meerdere voordelen te bieden voor schuldeisers. Het belangrijkste pluspunt is de effectiviteit van deze vorm van beslaglegging. U stelt direct uw vordering veilig als er toestemming is voor conservatoire beslaglegging. Daarbij wordt er in het verzoekschrift om tot conservatoir beslag over te gaan ook een verzoek ingediend om de kosten van de procedure op de debiteur te verhalen. Bij een toekenning van het ‘verlof’ geeft een voorzieningenrechter vrijwel altijd ook toestemming om deze kosten in rekening te brengen als schuldeiser.

Het prettige aan deze incassoprocedure is dat de praktijk uitwijst dat deze aanpak prima werkt om als schuldeiser snel beschikking te krijgen over uw vordering. De debiteur gaat in vrijwel alle gevallen van conservatoire beslaglegging over tot een snelle betaling van de schuld, meestal inclusief de kosten die gemaakt zijn tijdens het proces. Dit betekent dat de incassozaak snel en succesvol opgelost wordt, voor alle partijen.
Ten slotte is een conservatoire vordering een prettige procedure, omdat het vorderingsbedrijf het hele proces van A tot Z op zich neemt. Als schuldeiser heeft u hier dus geen werk van en wordt u volledig ontzorgd. Het fijne hieraan is dat u gewoon door kunt gaan met uw eigen bedrijf en werkzaamheden, en geen onnodige stress hebt van de procedure die er loopt.

Wat als de debiteur niet betaalt?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de debiteur u als schuldeiser, ondanks het conservatoire beslag, toch niet betaalt. In dat geval is er in principe weinig aan de hand, want door de voorlopige voorziening die getroffen is kan de debiteur geen goederen of geld meer onttrekken. Daar is namelijk reeds beslag op gelegd via het ‘verlof’.