De kosten van modern Antwerpen
Antwerpen stond voorheen bekend om de klassieke architectuur. Kijk bijvoorbeeld naar de authentieke gildenhuizen op de grote markt of het stadhuis. Waar de overheid eerst koos voor het verbouwen of restaureren van gebouwen, kiest zij nu steeds vaker voor nieuwbouw. Mede hierdoor zien we steeds meer verschuiving van klassieke naar moderne architectuur in Antwerpen, maar waarom?
Om mee te gaan in de moderne tijd van architectuur heeft de overheid besloten om meer moderne bouwwerken te plaatsen, zoals het nieuwe havenhuis hierboven. De moderne architectuur moet, naast meer werkgelegenheid, zorgen voor meer toerisme in Antwerpen. Zo wordt het nieuwe havenhuis de werkplek van 500 mensen, maar zal men tevens rondleidingen voor toeristen organiseren. Het is de bedoeling dat de mix van klassieke en moderne architectuur Antwerpen opnieuw op de kaart zet. Deze mix was eerder al te zien in het treinstation, waar de aannemers uit Antwerpen een oud gebouw hebben gecombineerd met technische hoogstandjes uit de moderne architectuur.
Naast het havengebouw is ook het gerechtsgebouw een mooi voorbeeld van de moderne architectuur in Antwerpen. De gebouwen zullen ongetwijfeld meer toeristen trekken, maar hoe ziet het totale kostenplaatje er nu uit? De kosten van beide gebouwen waren eerst geraamd op ongeveer 110 miljoen euro. Het gerechtsgebouw alleen kostte echter al 280 miljoen euro. Met de 50 miljoen euro van het havenhuis liepen de totale kosten dus driemaal zo hoog op dan verwacht. Het is nog maar de vraag of toerisme en de nieuwe werkgelegenheid deze kosten kunnen dekken. Er wordt met deze uitgaven in ieder geval duidelijk gemaakt dat de modernisering van Antwerpen hoog op het prioriteitenlijstje staat en voorlopig zeker niet zal verminderen.
– MPI