Business & Society

Geen plannen voor een snelle internetverbinding in een (nieuwe) woning? Dan geen bouwvergunning.

Geen plannen voor een snelle internetverbinding in een (nieuwe) woning? Dan geen bouwvergunning.

Geen plannen voor een snelle internetverbinding in een (nieuwe) woning? Dan geen bouwvergunning.
Mei 18
09:01 2017

Sindskort is er een nieuwe regelgeving van start gegaan die voor iedereen van belang is die grondig wil gaan verbouwen of een nieuwbouw wil gaan zetten. In Vlaanderen is het onmogelijk de verplichte bouwvergunning te verkrijgen, als er geen infrastructuur wordt aangelegd voor breedbandinternet in de woning.

Minister Joke Schauvliege (CD&V) wil met deze nieuwe regelgeving internet voor iedereen in Vlaanderen mogelijk maken. Hiermee probeert de minister te voldoen aan Europa’s eis om snel internet voor iedereen toegankelijk te maken. Zo wil Brussel dat alle inwoners de mogelijkheid krijgen gebruik te kunnen maken van een downloadsnelheid van minimaal 30Mbit/s.

Volgens FOD economie, de meest recente informatica-barometer van België, bevatte 18,2% van de Vlaamse huishoudens geen internetverbinding. Ongeveer 45% van de bezitters van deze huishoudens vonden de benodigde kosten voor deze verbinding te hoog. De rest vond een internetverbinding niet nodig.

Van groot belang dus voor degenen die bouwvergunningen nodig hebben voor de nieuwbouw van een nieuw huis of voor de aanbouw bij een bestaand huis voor onder andere serres, gevelbekleding en kelders. De nieuwe eis geldt voor aanvragen ingediend na 31 december 2016. Bijgebouwen, gebouwen met een militaire functie en toeristische verblijven krijgen een ontheffing op de regel. De huiseigenaren die geen woning bezitten zoals uit dit rijtje, moeten er rekening mee houden dat het bij de nieuwe regel om ‘fysieke binnenhuisinfrastructuur tot de netwerkaansluitpunten’ gaat. Erg belangrijk dus voor diegene die van plan zijn na een grote verbouwing hun definitieve pleisterwerken aan willen gaan brengen.