Business & Society

Hoge energiefactuur? Al aan een haard in je bureau gedacht?

Hoge energiefactuur? Al aan een haard in je bureau gedacht?

Hoge energiefactuur? Al aan een haard in je bureau gedacht?
Oktober 23
03:46 2022

Dat de kosten voor verwarming heel erg zullen oplopen deze winter, staat wel vast. Je zou weer minder vaak kunnen thuiswerken, maar daar horen dan weer files en logistieke problemen bij. De verwarming een paar graden lager zetten kan, maar werken met ijskoude vingers is ook niet aangenaam. Wordt het dan misschien tijd om te zoeken naar alternatieven voor de klassieke verwarming? Heb je voor je bureauruimte bijvoorbeeld al aan een haard of kachel gedacht? 

Meer dan gezelligheid alleen

Goed, bij een haard denken we uiteraard vooral aan gezellige avonden in de woonkamer. Haarden staan garant voor urenlange warmte met op de koop toe het heerlijke licht van het vuur. Toch wordt het tijd ze niet alleen als sfeerbrenger te zien. Een haard is in de eerste plaats al eeuwenlang een warmtebron. En ook nog eens een snelle en voordelige. 

Uiteraard laten we de gashaarden vandaag even buiten beschouwing. Hoe mooi en modern die ook zijn – de gasprijzen doen ons toch weer teruggrijpen naar de basis van de haard: hout. Hout is nog steeds een goedkope energiebron en nog relatief gemakkelijk te krijgen. Daarnaast ben je zelf meester over je voorraad. Jij bepaalt hoeveel je verbruikt en wanneer precies. Je verwarmt alleen de ruimte waar je je op dat moment bevindt, dus is extra verwarmen niet nodig.

Klassiek of strak – aan jou de keuze

Haarden en kachels komen ondertussen in alle vormen en maten. Voor woonkamers zijn klassieke haarden nog steeds erg in trek. In een bureauruimte ga je misschien liever voor een erg strak, modern exemplaar. Sommige haarden zijn erg opvallend en dienen als eyecatcher in de kamer, andere zijn dan weer zo subtiel dat ze wel lijken op een bewegend schilderij of een flatscreen tv. 

© Pexels.com

Tips voor werken met een haard in de buurt

Zie je zo’n haard of kachel in je bureau wel zitten om de energiekosten deze winter te drukken? Slim! Toch zijn er ook een paar factoren om rekening mee te houden. 

Haarden en kachels geven een heel ander soort warmte af dan bijvoorbeeld klassieke radiatoren of vloerverwarming. Hoe vaak ben je al voor de open haard in slaap gevallen? Juist. Zorg dat de ruimte waarin je werkt met een haard of kachel groot genoeg is, zodat je ver genoeg van de warmtebron kan zitten. In een te kleine ruimte voel je die warme gloed te rechtstreeks en dat kan al eens zorgen dat je het té knus krijgt. 

Wees voorbereid. Als je verwarmt met een haard, wil je jezelf niet elke ochtend, net voor die zoom-meeting, voor de kop slaan omdat je de haard nog moet aanmaken. Zorg dat je het hout al de avond ervoor hebt klaargelegd en maak er ’s morgens een routine van de haard alvast aan te steken voor het ontbijt. Zo is je bureau lekker warm samen met je eerste kop koffie en kan jij zorgeloos aan het werk!