Business & Society

Ontspanningstips voor een 9-to-5 job

Ontspanningstips voor een 9-to-5 job

Ontspanningstips voor een 9-to-5 job
december 20
14:17 2022

Heb jij een kantoorjob of breng je heel wat uren zittend door? Worden je spieren minder soepel en bouwt spanning op in je bovenlichaam? Vind je het moeilijk om je job los te laten wanneer je niet aan het werken bent? Lees dan dit artikel voor tips en hoe je er mee om kan gaan.

Bureau Yoga

Stretchen houdt onze spieren flexibel, sterk en gezond. Als we niet stretchen worden ze kort en stijf. Daarbij loop je sneller blessures op als je niet regelmatig je spieren traint. Als je van je spieren te veel verwacht terwijl ze te zwak zijn en niet volledig kunnen strekken kan je last krijgen van verrekkingen, spierbeschadiging en gewrichtspijn. Dat geldt niet alleen voor atleten, maar voor iedereen. Daarom is het aangeraden om elke dag te stretchen. In de realiteit heeft niet iedereen tijd om ‘s ochtends of ‘s avonds yoga uit te oefenen op een matje. Daarom kan je specifieke yoga-oefeningen te doen achter je bureau. Zo stretch je exact wat je moet stretchen en hoef je niet uit je stoel recht te komen. 

Als je elke dag ongeveer 8 uur neerzit in een bureaustoel verstijven je hamstrings waardoor je je benen en knieën niet volledig meer kan strekken. Bijgevolg is wandelen dus moeilijker én dat straalt helemaal uit naar je bovenlichaam. Je krijgt dus nekpijn, zeer aan de bovenrug en schouders. Je kan dit allemaal verhelpen door te stretchen. 

Om je bovenrug en schouders te stretchen kan je de ‘cat-cow’ oefening doen. Daarbij bol je je ruggengraat en strek je die afwisselend. Zorg wel dat je voeten stevig op de grond staan en handen op je knieën liggen. 

Stretch je nek door naar links en rechts te kijken maar je bovenlichaam stil te houden en je rug recht. Je kan je nek ook stretchen door je oor naar je schouder te brengen. Je linkeroor breng je naar je linkerschouder en je houdt die positie een paar seconden aan. Daarna doe je hetzelfde langs de andere kant. Meer stretch oefeningen? Die vind je gemakkelijk online!

© Pexels.com

Thuis ontspannen

Wanneer je afsluit rond 17u is je werkdag misschien afgerond, maar je hoofd blijft nadenken over wat je allemaal had kunnen doen en wat je nog moet doen. Als je in je privé omgeving blijft piekeren over je werk, kan dat heel wat spanning meebrengen en voor chronische stress zorgen. Je weet wel dat je van thuis uit niets kan doen of veranderen, maar je gedachten kunnen het niet loslaten. Probeer jezelf daarom af te leiden met andere leuke dingen. Zo helpt het al om met de fiets naar het werk te gaan, zo kom je na 20 minuutjes al wat rustiger thuis. Probeer ook een nieuwe (of oude) sport uit, leer een nieuw recept, vernieuw je seksleven en ga een buttplug kopen, spreek doorheen de week af met vrienden of start een nieuwe hobby. Als je jezelf prikkelt met nieuwe en leuke ervaringen beseft je brein onbewust dat er meer aan het leven is dan je werk en verschuift jouw focus daar naartoe.