Business & Society

Opiniestuk: nemen letselschade bureaus de markt in Nederland over?

Opiniestuk: nemen letselschade bureaus de markt in Nederland over?

Opiniestuk: nemen letselschade bureaus de markt in Nederland over?
Februari 20
08:55 2022

Advocatenkantoren in Nederland die zich richten op letselschade krijgen het in Nederland steeds lastiger. Oorzaak is de wildgroei van vele letselschadebureaus die een steeds groter deel van de markt in handen krijgen.

Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die iemand oploopt als gevolg van een ongeval. Bijvoorbeeld een auto- ongeval of als iemand als fietser aangereden wordt. Hierbij raakt iemand gewond waardoor hij of zijn arbeidsongeschikt raakt, diens huishoudelijke taken niet langer kan verrichten en medische kosten maakt. Deze kosten en schade wordt letselschade genoemd.

Letselschade advocaat vs letselschade bureau

Traditioneel waren er in Nederland vooral letselschade advocaten actief. De eerste belangenbehartiger in Nederland was echter een letselschade bureau. Dit bureau startte ook een advocatenkantoor waar letselschade advocaten de schade van slachtoffers van aanrijdingen of een hondenbeet bijstond.

Uiteindelijk waren er met name letselschade advocaten actief. Deze kregen de letselschadedossiers doorgestuurd door Slachtofferhulp. Deze organisatie wordt ingeschakeld als er gewonden zijn gevallen bij een verkeersongeval. Maar ook slachtoffers van een bedrijfsongeval of hondenbeet wisten de advocaten vaak goed te vinden. Mond op rond reclame of een kleine advertentie in een huis aan huis blad was vaak voldoende om zaken te genereren. Letselschade advocaten bediende met name slachtoffers in de eigen plaats of regio

Met de komst van het internet gingen steeds meer mensen op internet zoeken naar een letselschade advocaat. Ondernemers hadden dit door en startte een letselschade bureau. In Nederland is letselschade specialist namelijk geen beschermd beroep. Iedereen mag een letselschade bureau starten en slachtoffers van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet helpen. Het gevolg was een grote uitbreiding van het aantal letselschade bureaus in Nederland.

Verdwijnt de letselschade advocaat in Nederland?

Inmiddels kan geconcludeerd worden dat de letselschadebureaus de markt van de letselschade veroverd hebben. Zij adverteren landelijk op internet en romen de hele markt af. De advocatuur heeft hierbij duidelijk de slag gemist. Slechte websites en onvindbaarheid op internet zijn typerend voor veel advocatenkantoren gespecialiseerd in letselschade. Slechts enkele advocatenkantoren zijn acties of internet en zorgen dat zij via deze route letselschadedossiers ontvangen. De rest moet het vaak doen met overname zaken en enkele zaken die via bekenden bij ze komen.

Waarom zijn er zoveel letselschadebureaus?

Reden voor de overvloed aan letselschadebureaus is het zuiver het verdienmodel van deze letselschadebureaus. In Nederland hebben slachtoffers van een aanrijding of hondenbeet recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat of letselschade jurist. Omdat de meeste mensen verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, worden de kosten van de belangenbehartiger betaald door de verzekeraar. Het is voor ondernemers dus lucratief om zich bezig te houden met letselschadezaken. Dit is de reden waarom het aantal letselschade bureaus zo enorm toeneemt in Nederland.

Is de advocatuur nog te redden?

In de afgelopen jaren is de wildgroei van letselschadebureaus alleen maar groter geworden. Geen van de partijen in de letselschade branche doet hier iets aan. Vanuit de politiek is er geen aandacht voor en ook verzekeraars ondernemen geen actie. Sterker nog, zij hebben een overeenkomst met veel letselschade bureaus over de vergoedingen die zij voor de behandeling van een letselschadedossier ontvangen. De kans is dus groot dat de letselschade advocaat steeds meer uit het Nederlandse straatbeeld zal verdwijnen. Een kwalijke zaak nu het de letselschade bureaus vaak aan kwaliteit ontbeert. Het gevolg is dat letselschade slachtoffers niet de letselschade vergoeding ontvangen waar zij recht op hebben.

-MPI