Business & Society

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de prijzen van tuinhuizen?

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de prijzen van tuinhuizen?

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de prijzen van tuinhuizen?
maart 18
09:45 2022

Door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de prijsstijgingen op alle fronten merkbaar. Alle producten worden duurder. Ook voor de prijzen van tuinhuizen kan dat gevolgen hebben. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om houten tuinhuizen, plastic tuinhuizen of metalen tuinhuizen. Wel is het zo dat prijsstijgingen vaak vertraagd aan de consument worden doorgerekend. Consumenten hoeven dus ook niet te verwachten dat de prijzen voor bijvoorbeeld tuinhuizen op korte termijn zullen exploderen, integendeel.

Alles wordt duurder door de inflatie

Prijsstijgingen zijn er natuurlijk altijd en zijn deels een gevolg van de inflatie. Door de automatische indexering van de lonen in ons land, een gevolg van de producten die duurder worden, moeten werkgevers hun personeel meer betalen. Dat voel je niet alleen als je bijvoorbeeld een veranda of een tuinhuis laat plaatsen, maar dat zullen ook de mensen die in een doe-het-zelfzaak tuinhuizen kopen uiteindelijk in hun portemonnee merken. Het fabriekspersoneel, het personeel in de transportsector en het winkelpersoneel in de doe-het-zelfzaak worden allemaal duurder en dat moet iemand betalen. Dat is in principe de consument. Het voordeel is dat de consument ook zelf een geïndexeerd loon krijgt en dus meer krijgt om uit te geven.

Oplopende energieprijzen beïnvloeden alle prijzen

Tegelijkertijd gaan de prijzen voor gas en olie door het plafond. Dat is al langer zo, maar door de oorlog in Oekraïne wordt dat effect natuurlijk nog versterkt. Rusland behoort samen met de Verenigde Staten en Saudi-Arabië tot de grootste olieproducenten ter wereld. Als de olieprijzen stijgen, stijgen de prijzen van vrijwel alle producten.

Ruwe olie wordt onder andere gebruikt als brandstof, waardoor het duurder wordt om producten van A naar B te transporteren. Maar olie is bijvoorbeeld ook een basisgrondstof voor plastic, waardoor de prijzen van plastic tuinhuisjes wellicht zullen stijgen. Ook gas is een belangrijke energiebron voor de industrie, terwijl ruim 40 procent van het in Europa gebruikte gas afkomstig is uit Rusland. Ook dat heeft uiteraard invloed op de prijzen.

Hoewel grote olie- en gasbedrijven Rusland verlaten, is het niet zo dat Rusland de olie- en gaskraan dicht heeft gedraaid. Dat komt natuurlijk omdat het voor het land belangrijke inkomstenbronnen zijn, inkomsten die het ook zelf nodig heeft. Maar op de dagmarkt bestaat er wel de vrees dat we misschien wel eens zonder kunnen komen te zitten, waardoor er nu in paniek voorraden worden aangelegd. De vraag stijgt en dus ook de prijzen.

Stijgende metaal- en houtprijzen

Verder heeft de oorlog in Oekraïne verregaande gevolgen voor de prijzen van bepaalde grondstoffen. Vooral op de metaalmarkt is dat merkbaar. Rusland is een van de grootste leveranciers van metaalgrondstoffen ter wereld. Metalen tuinhuizen worden geroemd omwille van hun stevigheid, maar zullen nu duurder worden. Veel van het hout dat wordt gebruikt, is eveneens afkomstig uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Zowel rondhout als verwerkt hout komen uit deze landen. Het is niet onlogisch dat de prijzen van houten tuinhuizen zullen stijgen.

Nog niet direct gevolgen voor de prijzen van tuinhuizen

Toch moet het een en ander ook worden gerelativeerd. Enerzijds is het namelijk zo dat prijsstijgingen vaak maar vertraagd worden doorberekend aan de consument. Men heeft namelijk voorraden liggen met grondstoffen die nog aan de oude prijzen zijn ingekocht. Ook heeft men vaak inkoopcontracten, waarbij de tarieven voor een bepaalde tijd vastliggen.

Anderzijds zullen bedrijven op zoek gaan naar andere leveranciers uit andere landen. Men zal zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Het is natuurlijk wel zo dat er om een reden werd ingekocht in bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne. En die reden is meestal omdat dit de goedkoopste optie was. Andere landen en leveranciers zullen nu echter de kans krijgen om zich als een betaalbaar alternatief te profileren. De markt kan wel degelijk tot rust komen.

Ten slotte is de economie een complex gegeven. Prijzen van hout en isolatie zijn bijvoorbeeld al lang heel hoog omdat ook de woningmarkt boomt. De woningmarkt is een markt die veel grondstoffen opslokt. Als Europa zijn rentebeleid wijzigt en lenen opnieuw duurder wordt, kan dat gevolgen hebben voor de woningmarkt. En dat kan ervoor zorgen dat de vraag naar grondstoffen daalt, wat dan weer invloed heeft op de prijzen van de producten die dezelfde grondstoffen gebruiken.

– MPI