Business & Society

De 5 voordelen van coworking

De 5 voordelen van coworking

De 5 voordelen van coworking
Augustus 19
05:29 2023

Ooit al eens gebruikgemaakt van een coworking space? Het is een van de laatste nieuwe trends in de businesswereld, waarbij verschillende bedrijven werken in een gedeelde kantoorruimte. Dit gebeurt dan op basis van een flexibele huurformule of een lidmaatschap. Van kostenbesparing tot inspiratie en sociale interactie…het concept wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen. In dit artikel lees je waarom een coworking space ook voor jouw onderneming interessant kan zijn!

  • Kostenbesparing 

Freelancer of eigenaar van een kleine start-up? Dan zijn coworking spaces een ideaal alternatief voor het huren van een volledig eigen kantoor. Dat zou overbodig zijn, want zoveel ruimte heb je niet nodig. Bij dit concept betaal je enkel voor de ruimte die je daadwerkelijk gebruikt, en dat drukt de kosten. Iets wat als beginnende ondernemer zeer handig kan zijn. 

  • Netwerkmogelijkheden 

De ruimtes bieden de ideale setting om te netwerken met werknemers van andere bedrijven. Deze hoeven zelfs niet uit dezelfde sector te komen, want dat kan juist inspirerend werken en leiden tot nieuwe ideeën. Misschien ontstaat er wel een interessant gesprek aan de wastafel, dat nieuwe kansen biedt voor een samenwerking waar jullie beiden van profiteren. 

  • Faciliteiten 

Coworking spaces bieden al de nodige faciliteiten op één plek. Zowel degene die je thuis ook hebt zoals een keuken en een wc, als degene die je zou moeten aanschaffen zoals snelle internetverbinding en kopieerapparaten. Het grote voordeel hierbij is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de toegang ertoe, en het onderhoud ervan. Jij betaalt simpelweg een lidmaatschap of een huursom waarvoor je dit alles in de plaats krijgt. 

  • Sociale interactie 

Thuiswerken kan dan wel enkele voordelen hebben op vlak van flexibiliteit en vrijheid, meestal zijn er voornamelijk nadelen wanneer het op sociale interactie aankomt. Alle communicatie verloopt de volledige werkdag vanop een afstand, en er zijn weinig mogelijkheden om fysieke ideeën met elkaar uit te wisselen. Dit is waar een coworking space een oplossing voor kan bieden. Het geeft je de kans om tijdens de werkuren in interactie te treden met andere professionals. 

 

  • Stimulerende werkomgeving 

Coworking spaces zijn steeds ontworpen op een manier die je creativiteit stimuleert en je efficiëntie verhoogt. Daarnaast zal de aanwezigheid van andere medewerkers je aanzetten om productief te zijn. Wanneer je brein na enkele uren nood heeft aan rust, bieden de kantoren altijd voldoende mogelijkheden om te pauzeren. Sommigen hebben zelfs een eigen fitnessruimte waar je je hoofd kan leegmaken.