Business & Society

Drie onmisbare tips voor het starten van een bedrijf

Drie onmisbare tips voor het starten van een bedrijf

Februari 05
12:24 2021

Speel je al lange tijd met de gedachten om voor jezelf te beginnen? Dan is dit vast en zeker een lastige stap. Niet gek, want er komt van alles op jou af. Je bent namelijk ineens zelf verantwoordelijk voor allerlei zaken. Zo moet je bijvoorbeeld zelf aan opdrachtgevers komen, terwijl je in loondienst altijd werk had. Hierdoor is het starten van een eigen bedrijf voor veel mensen een sprong in het diepe. Veel mensen stellen zichzelf daarom eerst de vraag ‘hoe zelfstandig worden?’. Wij helpen jou graag om hier een antwoord op te vinden. Om te beginnen zetten we in deze tekst drie onmisbare tips voor het starten van een bedrijf op een rijtje.

© Pixabay.com

1. Schrijf jouw bedrijf in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen
Niet iedere inwoner van België mag zich maar zo ondernemer noemen. Nee, want dit is namelijk alleen het geval als je staat ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je moet je uiterlijk inschrijven op de dag dat je start met jouw activiteiten als zelfstandig ondernemer. Toch raden wij je aan om een inschrijving zo snel mogelijk te regelen. In dat geval kom je in een later stadium niet voor verrassingen te staan. Voor een inschrijving bij de KBO richt jij je tot de ondernemingsloketten.

Bij een inschrijving moet je onder meer de naam van jouw bedrijf doorgeven. Daarnaast wordt er gevraagd binnen welke branche jouw bedrijf actief is en waaruit de werkzaamheden bestaan. Hier houdt het niet bij op, want je moet ook een rechtsvorm kiezen. Ga je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag? Dan kun je het beste een eenmanszaak starten. Wanneer je met meerdere mensen een bedrijf begint, kun je ook voor andere rechtsvormen kiezen. De maatschap, besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv) en coöperatieve vennootschap (cv) zijn hier voorbeelden van.

2. Sluit de benodigde verzekeringen af
Inschrijven bij de KBO is niet de enige wettelijke verplichting waar je als ondernemer in België mee te maken krijgt. Nee, want je moet je namelijk ook inschrijven bij een ziekenfonds. Een inschrijving bij zo’n fonds brengt kosten met zich mee. Je moet namelijk eenmaal in de drie maanden sociale bijdrage betalen. Ondanks dat een ziekenfonds geld kost, brengt het ook voordelen met zich mee. Je hebt namelijk recht op een gezondheidsverzekering en de uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid.

Als zelfstandig ondernemer moet jij je bovendien aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Net als voor de inschrijving bij de KBO geldt ook hier dat je de inschrijving uiterlijk op de dag dat je start met de bedrijfsactiviteiten geregeld moet hebben. Doe je dit niet? Dan word je automatisch aangesloten bij de Nationale Hulpkas. Dit lijkt misschien handig, want je hoeft zelf niets te regelen. Financieel is het alleen minder aantrekkelijk. Je kunt namelijk een administratieve geldboete krijgen voor deze automatische inschrijving. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat jij je tijdig aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds.

© Pixabay.com

3. Open een financiële rekening
Tot slot doe je er goed aan om een financiële rekening te openen voor jouw bedrijf. Als zelfstandig ondernemer in België ben je dit overigens verplicht. Je moet een zogeheten zichtrekening openen bij een financiële instellingen die in België gevestigd is. Belangrijkste vereiste is dat deze rekening verschilt van jouw privérekening. Daarbij komt dat je de financiële rekening van jouw onderneming alleen mag gebruiken voor zakelijke doeleinden. Je mag bijvoorbeeld geen particuliere betalingen doen met de financiële rekening van jouw bedrijf. Je bent bovendien verplicht om het rekeningnummer op alle facturen van jouw bedrijf te vermelden.