Business & Society

Heerlijke wildgerechten voor met Kerstmis

Heerlijke wildgerechten voor met Kerstmis

Heerlijke wildgerechten voor met Kerstmis
december 16
11:25 2021

De winter en de feestdagen komen er weer aan en dat betekent één ding: heerlijk tafelen. Ga je dit jaar ook voor de klassiekers zoals een rollade, een gevulde kalkoen of een wildstoofpotje? Dan geven wij je graag enkele tips mee voor een verrukkelijk kerstdiner.

Goede klassieker

De echte klassieker is stoofvlees van hert, ook wel een wildragout genoemd, met veenbessen, kroketjes en witloof. Soms is een goede klassieker alles wat je nodig hebt met kerst. Om dit heerlijk gerecht op tafel te toveren, ben je wel een tijd bezig, dus nodig gerust een vriend-hobbykok uit en volg de juiste stappen om dit bourgondische kerstmaal klaar te maken. Tover je lekkerste Spaanse wijn boven en geniet al van een aperitiefje tijdens het koken. Voor de ragout reken je best 3 uur, zo kan het vlees zacht en mals worden en worden alle smaken vermengd. Hiervoor heb je stoofvlees van hert nodig, uien, wijn en natuurlijk klassieke kruiden zoals laurier, kruidnagels, jeneverbessen en tijm. De veenbessensaus kan werkelijk iedereen maken, alleen moet je opletten dat je je niet verbrandt omdat de suiker erg heet kan worden. Let dus op met die kleine spruitjes in huis. Om het nog wat herfstiger te maken, kan je ook bospaddenstoelen erbij braden in echte boter.

En wat hoort er bij wild?

Nu je je wildragout hebt gemaakt, wil je natuurlijk een heerlijk glaasje wijn of biertje erbij. Welke wijn bij wild gaat, is niet altijd gemakkelijk. Bij dit gerecht zoek je best een volle rode wijn met een kruidig en zwoel karakter die de intense smaak van de ragout complementeert, zoals een Syrah of een Pinot Noir. Een wijn met wat zuren mag ook wel voor bij je veenbessensaus. Een Spaanse rode Reserva is bijvoorbeeld een perfecte Spaanse wijn voor bij een wildgerecht door zijn eiken en bessenachtige toetsen. Niet alle wildgerechten vereisen een rode wijn, zo is een rosé wijn heerlijk bij konijn en een Chardonnay perfect bij fazant.

© Pixabay.com

Kers op de taart

Welk dessert serveer je na zo’n bourgondische maaltijd? Een goede tip is om een licht dessert te nemen, en om het te doen aansluiten bij de zuur-zoete tonen van de veenbessensaus. Zo is chocolade, maar zijn ook bosbessen of zwarte bessen een perfecte keuze. Combineer het met wat amandel of kastanje en je hebt een echt “wilddessert”! Denk bijvoorbeeld aan chocolademousse met blauwe en zwarte bessen en amandelnoten.

 

Waar ga jij van genieten deze kerst?