Business & Society

Hoe creëer je een fijne thuiswerkplek? 3 tips

Hoe creëer je een fijne thuiswerkplek? 3 tips

Hoe creëer je een fijne thuiswerkplek? 3 tips
Februari 15
15:23 2023

Is het altijd al jouw passie geweest om als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan ben je niet alleen. Nederland telt steeds meer zzp’ers. Dit betekent ook dat er steeds meer mensen zijn die grotendeels vanuit huis werken. Dat zagen we natuurlijk ook al in loondienst. Thuiswerken wordt ook wel het nieuwe werken genoemd. Mede door corona is dit in stroomversnelling gebracht. Dit maakt dat het bij veel beroepen mogelijk is om gedeeltelijk vanuit huis te werken. Op structurele basis dus. Hier komt echter wel het nodige bij kijken.

Wanneer je incidenteel eens wat werk thuis moet verrichten, dan is het prima wanneer je dit gewoon aan de keukentafel doet. Lekker met de laptop op schoot op de bank, met op de achtergrond de televisie aan. Voor even is dat geen enkele probleem. Voor de lange termijn is dit echter geen oplossing. Wanneer je echt structureel vanuit huis gaat werken, moet er ook een fijne thuiswerkplek worden gecreëerd. Maar waar denk je dan aan? In dit artikel zetten we drie tips op een rijtje.

1. Goede kantoorinrichting

Beschik je al over een ergonomische bureaustoel? Nee? Dan wordt het hoog tijd om daar in elk geval werk van te maken. Dat is beter voor de productiviteit en de noodzaak om gezond te werken. Je kunt niet dagen achtereen op de bank zitten. Dan zit je al snel in een onnatuurlijke houding. Hetgeen lichamelijke klachten veroorzaakt. Daarom is het van essentieel belang dat er goede kantoorinrichting wordt gerealiseerd.

Zorg er in elk geval voor dat je goed kunt zitten. Hierbij is een fijn werkblad en bureaustoel onmisbaar. Denk daarnaast ook aan de omgevingsfactoren. Je wilt bijvoorbeeld minder snel gestoord worden door de geluiden in het huis. Daarom moet er aan geluidsisolatie worden gedacht. Kies voor een afsluitbare ruimte waar het geluid niet zo snel doorheen komt. Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de productiviteit.

2. Voldoende licht

Ons lichaam reageert sterk op licht. Hoe lichter het in een ruimte is, hoe beter. Licht activeert ons brein. Het zorgt ervoor dat we ons actiever voelen. We beter kunnen werken. Het maakt hierbij niet uit of je zelfstandige bent of in loondienst bent. Hoe donkerder het is, hoe meer slaaphormonen we aanmaken en daardoor juist minder productief zullen zijn. Kortom: een goede werkplek is altijd goed verlicht. Het liefst laat je dus zoveel mogelijk natuurlijk daglicht door. Als dit niet mogelijk is, dan moet er voor goede lampen worden gezorgd om dit gevoel na te bootsen.

© Pexels.com

3. Opgeruimd staat netjes

Niemand kan goed werken op een rommelig bureau. Het is bewezen dat werken in een opgeruimde ruimte veel productiever is. Daarom is het belangrijk om meer opbergruimte te creëren. Hierbij kun je zelfs aan hele kleine dingen denken. Plaats bijvoorbeeld een pennenbakje, zodat je voortaan niet alle pennen en potloden meer laat slingeren. Schaf een archiefkast aan, gebruik de lades in je bureau en zorg er zo voor dat jouw werkplek zo opgeruimd mogelijk is.