Business & Society

Palletvervoer: hier moet je op letten

Palletvervoer: hier moet je op letten

Februari 05
12:25 2021

Verkoop je dag in dag uit grote hoeveelheden producten aan bijvoorbeeld winkels? Dan is de kans groot dat je alles op pallets pakt. Op pallets kun je immers meerdere producten kwijt, waardoor je tijd, moeite en geld bespaart. Toch zijn er genoeg bedrijven die palletvervoer niet op de juiste manier aanpakken. Zonde, want dit kan de nodige problemen tot gevolg hebben. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk precies waar je op moet letten bij palletvervoer.

© Pixabay.com

Gebruik de juiste pallets
Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zien we dat veel bedrijven de verkeerde pallets gebruiken. Bij de keuze van een pallet kijken veel ondernemers bijvoorbeeld alleen naar de prijs. Het wordt namelijk goedkoper om jouw lading te versturen als je deze op een goedkope pallet pakt. Toch is een goedkope pallet vaak niet de beste keuze. De kwaliteit van zo’n pallet laat namelijk vaak te wensen over. Twijfel je welke pallet je het beste kunt gebruiken? Kies dan voor een europallet. Dit zijn weliswaar niet de goedkoopste pallets, maar ze zijn wel van goede kwaliteit.

Pak spullen zo efficiënt mogelijk op de pallet
Veel bedrijven verpakken hun spullen in dozen. Deze dozen stapelen zij vervolgens weer op een pallet, zodat alles in één keer verzonden kan worden. Het laden van een pallet lijkt een makkelijke opgave, maar dat is het allerminst. We zien namelijk regelmatig dat de lading verkeerd wordt opgestapeld. Zo wordt het gewicht lang niet altijd gelijkmatig verdeeld, terwijl dit wel belangrijk is. Kijk daarnaast goed naar de afmetingen en het gewicht van de dozen. Zodoende kun je de pallet namelijk zo efficiënt mogelijk laden.

Kom niet buiten de randen
We zien regelmatig pallets waarbij de lading buiten de rand uitsteekt. Dit wordt vaak gedaan om te voorkomen dat er een extra pallet nodig is. Toch is het niet verstandig om de lading buiten de randen van de pallet uit te laten steken. Waarom niet? Omdat de kans op schade dan een stuk groter is. De lading wordt in dat geval namelijk niet goed beschermd. Sommige chauffeurs weigeren bovendien om een pallet met uitstekende lading mee te nemen. Als zij de pallet wel meenemen, komen zij later mogelijk in de problemen met de ruimte in hun trailer.

Wikkel de lading in met folie
Heb je een lading op een pallet gepakt? Vergeet dan niet om deze in te wikkelen met folie. Op deze manier voorkom je namelijk dat de lading tijdens het transport van de pallet valt. Hierdoor is de kans een stuk groter dat de producten schadevrij op de plaats van bestemming worden afgeleverd. Wil je de pallet inwikkelen? Begin dan altijd onderaan. Je kunt het folie eventueel vastmaken aan de pallet, zodat het goed blijft zitten tijden het transport. Plak tot slot een sticker op het folie, zodat de ontvanger weet waar het om gaat en van wie de zending afkomstig is.

© Pixabay.com

 

Gebruik eventueel plastic bakken
Niet alle producten zijn verpakt in een doos. Als je met deze producten werkt, is opstapelen op een pallet geen goed idee. De kans op schade is dan immers groot. Je kunt er in dat geval voor kiezen om alles zelf in dozen te pakken. Toch zien we dat steeds meer ondernemers plastic bakken gebruiken. Nadat je de producten in deze bakken hebt gepakt, kun je ze makkelijk op een pallet stapelen. Plastic bakken zijn overigens niet alleen geschikt voor op pallets, maar ook voor gebruik op rolcontainers.