Business & Society

Waarom een SAP-consultant kan helpen wanneer je ERP-software voor je bedrijf wil

Waarom een SAP-consultant kan helpen wanneer je ERP-software voor je bedrijf wil

Waarom een SAP-consultant kan helpen wanneer je ERP-software voor je bedrijf wil
Januari 18
07:01 2022

ERP-software kan erg nuttig zijn voor je bedrijf. Het bundelt het beheer van alle processen van alle afdelingen van je bedrijf in één softwarepakket. ERP-software creëert onder andere een volledige database van assets en gegevens die door elke afdeling van het bedrijf gebruikt kan worden. Dat maakt een bedrijf efficiënter. 

Systemen overzetten

Het kost tijd en werk om alle bestaande systemen te vervangen door een ERP-systeem. Uiteraard moeten alle gegevens uit de bestaande systemen overgezet worden naar het ERP-systeem, maar ook je werknemers hebben tijd nodig om dit nieuwe systeem te leren kennen en ermee te leren werken. Om dat vlotter te laten verlopen, kan je een beroep doen op een SAP-consultant of een SAP-partner.

Wat is een SAP-partner? 

Een SAP-consultant is iemand – of zelfs een team – die je kan helpen om de bestaande systemen binnen je bedrijf om te zetten naar ERP-systemen. Zij kennen de software goed en weten hoe ze die moeten aanpassen aan jouw bedrijf. Daarnaast vinden deze experts makkelijk de pijnpunten in je bedrijf, waarna ze je kunnen adviseren om de overschakeling zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Wanneer je ERP-software aankoopt, huur je dus meestal een SAP-consultant in van een externe firma of van de firma die de software levert.

Je werknemers trainen

Wanneer je nieuwe ERP-software introduceert in je bedrijf, zal je ook je werknemers moeten trainen om de software te gebruiken. Omdat zo’n software verschillende processen voor verschillende afdelingen heeft, is het niet voldoende om één training voor het hele bedrijf te voorzien, maar moet je de training doelgericht en per afdeling afstemmen. 

Een SAP-partner kan je helpen de training te organiseren of kan zelf een training aanbieden. Hierdoor ben je er zeker van dat je werknemers alle kansen krijgen en voldoende tijd hebben om aan het nieuwe systeem te wennen. 

© Pixabay.com

Een voorbeeld ter illustratie

Stel, je wil graag een SAP ERP-systeem voor een groothandel. De verschillende afdelingen van jouw bedrijf hebben aparte software voor de aankoop, de verzending en de facturatie van diverse producten. Die verschillende afdelingen gebruiken nochtans overlappende gegevens, zoals de gegevens van de leveranciers en de klanten. 

Door ERP-software te installeren, kan elke afdeling gebruik maken van een database met de gegevens van leveranciers en klanten, zonder die apart te moeten invoeren in aparte software. Met behulp van een SAP-partner schakel je makkelijk over van de oude systemen naar het nieuwe ERP-systeem. Je werknemers krijgen voldoende training en kunnen na enige tijd zelfstandig en efficiënt aan de slag. Als dat niet mooi meegenomen is!