Business & Society

Wat is het CETA-verdrag nu eigenlijk?

Wat is het CETA-verdrag nu eigenlijk?

Wat is het CETA-verdrag nu eigenlijk?
November 09
12:39 2016

Al enkele weken zijn de verschillende media in de ban van het CETA-verdrag. Alle Europese landen hebben onlangs hun akkoord gegeven om het verdrag tussen de Europese Unie en Canada te ondertekenen. Een tijd lang heeft Wallonië zich echter verzet tegen het ondertekenen van het verdrag.

Maar wat is het CETA-verdrag?

Ondanks het feit dat het CETA-verdrag de voorbije dagen en weken zo vaak in de media kwam, weten heel veel mensen nog steeds niet wat het CETA-verdrag nu eigenlijk is. CETA is een afkorting die staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Dit is dus een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Al sinds 2009 wordt er over het akkoord onderhandeld en zou het dit jaar dus ondertekend worden.

Waarom zoveel kritiek op het verdrag?

Er is heel wat kritiek op één bepaald onderdeel van het verdrag: het Investor-State Dispute Settlement of ISDS. Door dit systeem kunnen buitenlandse bedrijven en investeerders de verschillende overheden aanklagen als die overheden wetten invoeren die schadelijk kunnen zijn voor de financiële belangen van die bedrijven of investeerders. De omgekeerde beweging is echter niet mogelijk: binnenlandse bedrijven kunnen de overheid niet aanklagen.