Business & Society

Wat zijn de gevolgen van corona op onze manier van werken?

Wat zijn de gevolgen van corona op onze manier van werken?

Wat zijn de gevolgen van corona op onze manier van werken?
april 25
05:23 2022

Hoewel de maatregelen rondom de coronapandemie vrijwel volledig zijn opgeheven, houdt de pandemie ons nog op vele fronten in zijn greep. Zo heeft het onze omgang met mensen veranderd, voor velen meer rust gecreëerd in hun planning én de manier van werken is volledig veranderd. Waar het eerst normaal was om vijf dagen in de week op kantoor aanwezig te zijn, kunnen vele kantoormedewerkers dit zich niet meer voorstellen. Veel bedrijven hebben er dan ook voor gekozen om de werkwijze te veranderen en deels thuis en deels op kantoor te werken. Maar hoe gaat dit zich nog ontwikkelen in de toekomst?

Flexibiliteit

Wat er echt gaat veranderen in de toekomst is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar de verwachting is wel dat flexibiliteit net zoals vorige maanden een grote rol speelt. Veel bedrijven hebben ervaren dat medewerkers ook vanuit huis hun werk goed doen (soms zelfs effectiever) en zijn flexibeler geworden in wanneer de werknemer zijn/haar werk doet. Voor de ene persoon is dat juist in de vroege ochtenduurtjes en voor iemand anders juist de avonduren.

Een groenere omgeving

Met de coronapandemie is de nadruk nog meer komen te liggen op een digitale werkomgeving. En digitaal betekent minder papierwerk. Fun fact is wel dat er vermoedelijk meer mensen in huis een printapparaat zullen hebben, omdat ze de nodige papieren die ze wél uit moeten printen dan gewoon gemakkelijk vanuit huis kunnen doen. Keerzijde is wel dat je nu zelf verantwoordelijk bent om inktpatronen op voorraad te hebben.

Minder overleg, minder reizen

Meetings met te veel collega’s die vaak ook nog eens lang duren, omdat iedereen aan het woord moet. Dat zullen we vermoedelijk ook in de toekomst minder zien. En zeg nu zelf, daar is niemand heel treurig om toch? Ook zal er – doordat er gedeeltelijk thuis wordt gewerkt – minder reisverkeer zijn.

Kantoor als ontmoetingsplek

Wanneer je wél naar kantoor gaat, dan wordt dit vermoedelijk meer een ontmoetingsplek om de vergaderingen bij te wonen die wel echt in real life gedaan moeten worden én ook is er dan de tijd om even gezellig met collega’s te zijn en teambuilding te doen. De grapjes die je thuis maakt zijn zonder publiek toch net iets minder leuk.

Dat we aan verandering moeten wennen is iets heel normaals voor mensen om te doen. Het is daarom extra belangrijk om stil te staan bij de positieve veranderingen, dat maakt het allemaal net wat makkelijker om mee om te gaan.

– MPI