Business & Society

Woningmarkt blijft stijgen en wordt duurzamer

Woningmarkt blijft stijgen en wordt duurzamer

Woningmarkt blijft stijgen en wordt duurzamer
april 21
09:34 2017

Het kopen van een huis of het beleggen in vastgoed. Vanwege de schommelingen in de economie is het moeilijk om in te schatten wanneer de beste tijd is om hiermee te starten. Nu de woningmarkt aantrekkelijker is geworden om te kopen, verkopen en een nieuw huis te bouwen, heeft ook het duurzame karakter in deze branche zijn intrede gedaan. Benieuwd hoe de woningmarkt er nu precies voor staat en wat de energienormen zijn van nieuwe huizen? In dit korte artikel staan de belangrijkste punten opgesomd.

Stijgend aantal verkochte huizen in 2016

2016 was een goed jaar voor de woningmarkt. Vooral in de maanden april en mei van 2016 vonden er heel wat transacties plaats: gemiddeld +21% meer dan dezelfde maanden in 2015. De stijging in het aantal verkochte woningen heeft vooral te maken met de extreem gunstige leencondities. De rente bij banken is namelijk laag, waardoor er goedkoop kan worden geleend.

Prijzen mooi blijven mooi op peil

De woningmarkt in Europa was de afgelopen jaren minder stabiel dan die van België. De huizenprijzen schommelden in andere landen veel meer. In de crisis van de afgelopen jaren heeft de markt zich goed staande gehouden en is zeer stabiel gebleven. In andere Europese landen daalden de huizenprijzen, terwijl deze in België op peil bleven. Door de economische groei en de gunstige leencondities in 2016 stegen de prijzen zelfs met 1%. Aan het eind van 2017 wordt zelfs een verdubbeling van dit percentage verwacht.

Strenge energienormen

Door de groeiende woningmarkt worden er meer huizen gebouwd en wordt er steeds vaker rekening gehouden met het milieu. Nieuwe woningen zijn duurder dan voorheen doordat deze aan strenge energienormen moeten voldoen. Tegenwoordig moeten nieuwe huizen en appartementen namelijk voorzien zijn van extra isolatie bij de ramen en tussen de muren, vloerverwarming en ventilatiesystemen. Deze strenge eisen hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde prijzen in de woningmarkt zijn gestegen met € 10.000.

Aangrenzende branches verduurzamen mee

Niet alleen de woningmarkt is steeds duurzamer aan het worden. De autobranche is de bekendste branche met het merk Tesla als groot voorbeeld. De verhuisbranche heeft ook een nieuwe weg ingeslagen door zowel het verhuizen als de verhuiswagens duurzamer te maken. Verschillende verhuisfirma’s in België nemen het initiatief en hebben al volledig elektrische verhuiswagens op groene stroom rijden. Een verhuisfirma uit Limburg gaat zelfs nog een stap verder. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van groene verhuiswagens, maar ook van duurzame en recyclebare materialen om te verhuizen. Kortom: duurzaamheid is een belangrijk begrip in de woningbranche en zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

– MPI