Business & Society

Zelfstandige in bijberoep worden? Dit zijn de belangrijkste voordelen

Zelfstandige in bijberoep worden? Dit zijn de belangrijkste voordelen

Zelfstandige in bijberoep worden? Dit zijn de belangrijkste voordelen
Januari 18
19:52 2023

Heb jij al jarenlang stiekem een grote passie voor ondernemen, maar heb je nog nooit de sprong durven wagen om zelfstandige in bijberoep te worden? Dan ben je zeker niet de enige. Toch heeft het statuut van zelfstandige in bijberoep enkele interessante opportuniteiten waar jij je misschien nog niet van bewust was. Ken jij de voordelen? Indien dit niet het geval is, verandert dat gelukkig snel na het lezen van dit artikel. 

Het financiële plaatje

Een eerste belangrijk voordeel is dat starten als zelfstandige in bijberoep financieel gezien geen al te groot risico inhoudt. Als zelfstandige in bijberoep ben je namelijk nog ergens anders aan de slag en heb je nog steeds het vaste inkomen van je hoofdberoep waarop je kan terugvallen. Als de centjes gedurende een bepaalde periode minder vloeiend binnenstromen, hoef je je niet meteen zorgen te maken. En als je zaak het net goed doet, heb je meteen een tweede extra inkomstenbron waarvan je kan genieten. Van een win-win situatie gesproken! Ook de opstartkosten, verbonden aan bijvoorbeeld een btw nummer aanvragen, vallen zeer goed mee. Ten slotte kan je ook de uitgaven die je maakt in het kader van het bijberoep dat je uitoefent, inbrengen als beroepskosten. 

Je bouwt nog steeds sociale rechten op

Als zelfstandige in bijberoep bouw je geen socialezekerheidsrechten op in het statuut van zelfstandige. Je behoudt dus nog steeds de socialezekerheidsrechten die voortvloeien uit je hoofdactiviteit als loontrekkende of ambtenaar. Concreet betekent dit dat je eigenlijk nog steeds een vangnet hebt wanneer je te maken krijgt met verschillende soorten situaties, zoals wanneer je op pensioen gaat of wanneer je medische kosten hebt. Als zelfstandige in hoofdberoep moet je daarentegen zelf aan je sociale bescherming bouwen. 

© Pexels.com

Positief voor je welzijn

Naast het feit dat de kosten van een zelfstandige in bijberoep niet hoog oplopen en je je socialezekerheidsrechten nog steeds behoudt, is het belangrijkste voordeel dat je van je passie je beroep kan maken. Wanneer je werk uitvoert dat je graag doet, heeft dit een positief effect op je mentaal welbevinden. Je omgeving zal je ongetwijfeld dus weer zien opleven. Er is ook heel wat afwisseling op werkvlak. Dit verkleint de kans dat je uitgekeken geraakt op je werkleven. Ten slotte is starten als zelfstandige in bijberoep ook ideaal om te ontdekken of zelfstandige in hoofdberoep iets is voor jou. Zo heb je als zelfstandige in bijberoep minder druk om meteen de meest succesvolle business uit de grond te stampen. Je kan hier meer je tijd voor nemen. Gaandeweg kan je dan eventueel de stap zetten naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.