Business & Society

Alles wat je moet weten over collectieve inkomensverzekeringen voor bedrijven

Alles wat je moet weten over collectieve inkomensverzekeringen voor bedrijven

Alles wat je moet weten over collectieve inkomensverzekeringen voor bedrijven
Juni 14
20:00 2023

Ben je bekend met collectieve inkomensverzekeringen? Zo niet, dan is dat begrijpelijk. Collectieve inkomensverzekeringen zijn verschillende verzekeringen die financiële bescherming bieden aan medewerkers van bedrijven, met name in geval van arbeidsongeschiktheid. Er bestaan diverse soorten collectieve inkomensverzekeringen. Wil je meer te weten komen over deze verzekeringen, bijvoorbeeld over de verschillende soorten? Lees dan verder, want dit artikel geeft je meer informatie.

Belangrijke informatie over de verschillende soorten collectieve inkomensverzekeringen

Collectieve inkomensverzekeringen hebben diverse voordelen, niet alleen voor medewerkers, maar ook voor werkgevers. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een betere relatie tussen medewerkers en werkgevers. Door een collectieve inkomensverzekering aan te bieden, toont een bedrijf aan dat het de medewerkers ondersteunt en hun gezondheid en welzijn belangrijk vindt. Bovendien is het voor werkgevers geruststellend te weten dat hun medewerkers financieel beschermd zijn.

Er bestaan verschillende soorten collectieve inkomensverzekeringen. Om het overzichtelijker te maken, hebben we de belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je makkelijker overwegen en vergelijken welke verzekering het beste bij jou past.

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Deze verzekering biedt bescherming tegen inkomensverlies bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid door een ongeval.
  • WIA-verzekering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen): Een WIA-uitkering is een tijdelijk financieel vangnet voor mensen die door langdurige ziekte niet meer (of niet volledig) kunnen werken. De WIA geldt voor zowel vaste medewerkers als flexwerkers. Aan het einde van het tweede ziektejaar voert UWV een WIA-beoordeling uit. Op basis daarvan wordt de WIA-uitkering bepaald.
  • Overlijdensrisicoverzekering: In geval van overlijden van een medewerker biedt deze verzekering zekerheid aan de nabestaanden door het verlies van inkomen van de overledene te compenseren. Dit voorkomt financiële problemen. Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel een nabestaandeverzekering genoemd.

© Pexels.com

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten collectieve inkomensverzekeringen, kun je sneller en efficiënter een geschikte verzekering kiezen. Houd er wel rekening mee dat premies en voorwaarden kunnen variëren per verzekeraar.