Business & Society

De rol van adviseurs bij succesvolle bedrijfsovernames

De rol van adviseurs bij succesvolle bedrijfsovernames

De rol van adviseurs bij succesvolle bedrijfsovernames
Juni 28
14:52 2023

In de zakelijke wereld komen bedrijfsovernames regelmatig voor. Zelfs bij zogeheten familiebedrijven. De meeste familiebedrijven overleven de eerste generatiewisseling al niet, laat staan de tweede en de derde. Minder dan vijf procent staat bij de derde generatiewisseling nog overeind. Vaak worden bedrijven verkocht en gaan ze niet over op de volgende generatie. Het is dan ook erg belangrijk om te weten hoe een bedrijfsovername werkt. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen. Bij het orkestreren van een dergelijke bedrijfsovername spelen adviseurs een cruciale rol. We gaan dieper in op hun functie en op de rol van adviseurs bij dergelijke bedrijfsovernames.

Complexiteit van bedrijfsovernames

Bedrijfsovernames zijn complexe transacties die nauwkeurigheid, ervaring en deskundigheid vereisen. Er zijn veel facetten om rekening mee te houden, waaronder juridische, financiële, operationele en strategische aspecten. Dit is waar de hulp van adviseurs onontbeerlijk wordt. Dergelijke adviseurs, denk maar aan accountants, juristen en overnamespecialisten, bieden essentiële begeleiding en ondersteuning gedurende het gehele overnameproces. Ze hebben stuk voor stuk hun eigen expertise en vullen zowel elkaars knowhow als deze van de (ver)kopende partij aan. Ze helpen niet alleen met het identificeren van potentiële doelwitten of kopers, want ze zijn ook betrokken bij het opstellen en onderhandelen van overeenkomsten, bij het uitvoeren van due diligence en bij het faciliteren van de uiteindelijke transactie.

Due diligence en het belang van advies

Een van de belangrijkste onderdelen van het overnameproces, een onderdeel dat zo belangrijk is dat het maar beter kan worden begeleid door een team van adviseurs, is de due diligence. Dit is een grondig onderzoek naar het bedrijf dat wordt overgenomen. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd nadat de intentieverklaring (of de zogeheten letter of intent) is ondertekend, maar voordat de definitieve overnameovereenkomst wordt gesloten. De due diligence is bedoeld om ervoor te zorgen dat de koper een volledig beeld heeft van het bedrijf dat hij of zij koopt. Hierbij komen verschillende adviseurs kijken.

Accountants spelen een cruciale rol bij het uitvoeren van het financiële onderzoek. Zij beoordelen de financiële prestaties van het bedrijf, de cashflow, de financiële projecties en andere financiële aspecten. Juridische adviseurs zijn van vitaal belang bij het uitvoeren van de juridische due diligence. Zij zullen de juridische structuur van het bedrijf, de contracten, het intellectuele eigendom en de mogelijke juridische risico’s beoordelen. Verder voeren overnamespecialisten de strategische en operationele due diligence uit. Zij beoordelen de marktpositie van het bedrijf, de concurrentie, de operationele processen en dergelijke meer.

Risico’s van onvoldoende begeleiding en advies

Het niet inschakelen van adviseurs kan leiden tot aanzienlijke risico’s. Zonder deskundige begeleiding kan je mogelijk cruciale details over het hoofd zien of ze verkeerd begrijpen of inschatten. Dit kan resulteren in een verkeerde waardering van het bedrijf. Je ziet mogelijk ook belangrijke juridische problemen over het hoofd, waardoor je achteraf met zware juridische kwesties en onverwachte financiële verrassingen te maken krijgt. Het is belangrijk om te onthouden dat fouten in het vroege stadium van een bedrijfsovername vaak kostbaar en soms zelfs catastrofaal kunnen zijn.

– MPI