Business & Society

Een bouwonderneming starten? Dat doe je zo!

Een bouwonderneming starten? Dat doe je zo!

Een bouwonderneming starten? Dat doe je zo!
maart 22
06:37 2023

Als je ervan droomt om je eigen bouwbedrijf te starten, dan is het belangrijk om goed voorbereid aan dit avontuur te beginnen. Het opzetten van een bouwbedrijf is niet eenvoudig, maar met de juiste stappen kan je je kans op succes aanzienlijk vergroten. In deze blog delen we tips die je kunnen helpen bij het starten als bouwondernemer. Klaar?

Schrijf een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is essentieel voor elk bedrijf, dus ook voor een bouwbedrijf. Een goed plan geeft je inzicht in je doelstellingen, je financiële situatie, de markt waarin je wilt opereren en de concurrentie. Het zal je ook helpen om je bedrijfsstrategie en marketingplan uit te werken. Bovendien kan een ondernemingsplan je helpen om je gedachten op een rij te zetten en je ideeën concreet te maken. De basis dus! 

Registreer je bedrijf

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Je zult ook moeten bepalen welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past, bijvoorbeeld een eenmanszaak of een BV. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij je boekhouder, maar er zijn ook instanties die je kunnen helpen zoals Acerta bijvoorbeeld. 

Maak gebruik van professionele tools

Een bouwbedrijf heeft veel verschillende tools en machines nodig. Denk aan gereedschap, bouwmaterialen en machines zoals graafmachines en kranen. Zorg ervoor dat je de beste kwaliteit materialen gebruikt. In het begin nog wat te duur? Je kan om te starten een kraan huren of eventueel kopen op afbetaling. 

Stel een team samen

Als bouwondernemer kan je veel, maar waarschijnlijk kan je niet alles zelf doen. Net zoals een hoogtewerker huren is het is belangrijk om een goed team om je heen te hebben dat je kan ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman, een loodgieter, een elektricien en een metselaar. Zorg ervoor dat je team bestaat uit professionals die hun vak kennen, geen kwakzalvers die je een slechte reputatie bezorgen. 

Zorg voor goede communicatie

Goede communicatie is essentieel voor elk bedrijf, en dit geldt zeker voor een bouwbedrijf. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met je team, je leveranciers en je klanten. Leg afspraken vast en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de planning en de voortgang van het project. Daar gaan veel aannemers de mist in. Hier de puntjes op de i zetten zal je een goede naam opleveren. 

© Pexels.com

Focus op kwaliteit 

Als bouwondernemer is het belangrijk om te focussen op kwaliteit en klanttevredenheid. Bouwondernemers zijn er bij de vleet, maar een aannemer die je kan vertrouwen, da’s eerder een uitzondering. Zorg ervoor dat je werk van de hoogste kwaliteit levert en dat je klanten tevreden zijn met het resultaat, zo ben je instant een stapje voor op de concurrent.