Business & Society

Hier moet je op letten bij het kopen van aandelen

Hier moet je op letten bij het kopen van aandelen

Hier moet je op letten bij het kopen van aandelen
december 22
06:49 2021

Het kopen en verkopen van aandelen, ook wel stocks genoemd, is tegenwoordig veel makkelijker dan een aantal jaar geleden. De markt van aandelen is voor iedereen veel toegankelijker en beter bereikbaar dan dat het voorheen was. Er zijn namelijk verschillende handelsplatformen waar jij aandelen kunt kopen of verkopen. Waar je jaren geleden naar een kantoor van een bank moest om dit te regelen, kan het vandaag de dag vanuit je luie stoel. Omdat het zo makkelijk is, liggen er ook risico’s op de loer. Dat geldt voor investeren in vastgoed, investeren in crypto, maar ook bij handelen in aandelen. Wij bespreken in dit artikel een aantal punten met je om op te letten tijdens het kopen van aandelen.

Veel keuze in aandelen

Als je gaat investeren in aandelen heb je veel keuze. Zo kun je aandelen uit koersen als de AEX, Dow Jones of Nasdaq kopen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor obligaties uit Nederland of uit het buitenland. Elk aandeel of obligatie heeft zijn eigen kenmerken. Het is aan te raden om je goed te verdiepen in de aandelen die je aankoopt. Een veel gekozen tactiek voor beginners op de aandelenmarkt is om te starten met kleine investeringen in verschillende aandelen. Zo krijg je gevoel met de verschillende aandelen en merk je wat goed scoort en welke aandelen beter bij je passen dan anderen.

Starten met beleggen

Om te starten met beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. De meeste grote banken hebben hier ervaring mee en kunnen je hiermee helpen. Op deze rekening kun je geld storten, en met dat bedrag kun je vervolgens aandelen gaan kopen. Je krijgt vervolgens regelmatig een makkelijk overzicht van je bank met daarin informatie over alle beleggingen die je gedaan hebt en wat de waarde is. Uiteindelijk kun je via de online omgeving aan de slag met het verkopen van je aandelen of op zoek gaan naar nieuwe opties. Hoe dit precies werkt, dat is bij elk platform anders. In de meeste gevallen staan er experts voor je klaar om je te helpen hier een weg in te vinden.

Beleggen via een broker

Naast beleggen bij je bank is het ook mogelijk om te beleggen via een broker. Een broker is een beurshandelaar of effectenmakelaar die als tussenpersoon helpt bij het handelen op beurzen. Je kunt via deze broker zelf aandelen kopen of verkopen. Alles wat je hier doet is op eigen risico, de broker geeft je enkel toegang tot het platform en voorziet je van allerlei informatie die voor jou handig kan zijn bij het handelen in aandelen.

Kennis is macht

In meerdere branches geldt; kennis is macht. Dat geldt ook in de markt van beleggen. Het wordt door verschillende experts aangeraden om je goed te verdiepen in de markt waarin je investeert. Ken de bedrijven, ken het platform waarop je handelt, en ben op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste trends die spelen rond jouw investering. Hoe meer kennis je hebt, hoe makkelijker het wordt om je weg te vinden in de wereld van beleggen. Twijfel je over bepaalde zaken waar je te weinig kennis over hebt, laat je dan altijd informeren door een expert.

– MPI

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment