Business & Society

Direct geld nodig om de eigen woning te verhuren?

Direct geld nodig om de eigen woning te verhuren?

Direct geld nodig om de eigen woning te verhuren?
Juli 04
06:12 2022

Wie een eigen woning bezit, maar zelf gaat verhuizen, heeft de keuze om de woning verkopen óf verhuren. Veel woningeigenaren zijn hier niet van op de hoogte. Menig bank stelt immers dat de eigen woning niet verhuurd mag worden zolang hier een hypotheek op rust. De bestaande hypotheek echter kan worden omgezet in een een verhuurhypotheek, waardoor woningverhuur wél een reële optie wordt. Interessant? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die een verhuurhypotheek biedt.

Verkopen, of toch verhuren?

Zowel je woning verkopen als verhuren kennen beiden hun voordelen. Door je woning te verkopen heb je de klinkende overwaarde omgezet in een daadwerkelijk geldbedrag. Dit bedrag is wellicht nodig voor de aankoop van een andere woning. Wanneer je echter gaat samenwonen in de koopwoning van je partner, dan kan verhuren wel degelijk een interessante keuze zijn. Je woning levert je op die manier maandelijks een geldbedrag op en de woning raakt steeds verder afbetaald. Aan het einde van de rit houd je er wellicht een woning er aan over. Wie voor de lange termijn gaat en de overwaarde van de woning niet direct nodig heeft, kan de overweging maken om de woning tot verhuurwoning te maken. Hoe werkt dit?

Je koopwoning verhuren

Zodra jij voornemens bent om de woning op de verhuurmarkt aan te gaan bieden zul je moeten overstappen van hypotheek. Onder een gewone consumenten hypotheek is het meestal niet toegestaan om de woning te gaan verhuren. De overstap naar een verhuurhypotheek brengt wel kosten met zich mee. De hypotheekrente zal waarschijnlijk iets hoger komen te liggen en er is geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Je zult de woning opnieuw moeten laten taxeren en de stap naar de notaris zal meestal weer moeten worden gemaakt. Ook over de verhuurinkomsten zul je jaarlijks belasting moeten betalen. De voordelen echter zijn groot. Op het moment dat jij jouw woning aanhoudt profiteer je mee met de waardestijging van woningen. Houd je de woning tientallen jaren nog aan, dan geniet je inkomsten van de huuropbrengst, evenals van de waardestijging van koopwoningen.

© Pixabay.com

Bestaan er ook nadelen?

Een nadeel zou genoemd mogen worden dat een verhuurde woning minder geld oplevert bij een eventuele verkoop dan dat het geval is bij een vrije verkoopwoning. De huurders genieten namelijk van huurdersbescherming bij verkoop. Dit betekent dat de huurders gewoon in de woning blijven wonen op het moment dat jij de woning verkoopt. Dit gegeven is nadelig voor de opbrengst van de woning. Heb jij op een gegeven moment het idee opgevat om te stoppen met de verhuur, dan zou je kunnen besluiten om na de laatst vertrekkende verhuurder de woning te verkopen. In verhuurde staat levert een woning namelijk al gauw zo’n 20% minder geld op dan in vrij bewoonbare staat.

En let op: de verhuurwoning mag niet aan familieleden verhuurt worden. Je kunt dus niet op deze manier zomaar een woning voor een familielid aanschaffen.