Business & Society

Een persoonlijke lening afsluiten? Dit moet je weten

Een persoonlijke lening afsluiten? Dit moet je weten

Een persoonlijke lening afsluiten? Dit moet je weten
Oktober 23
04:03 2021

Wil je jouw woning renoveren, een nieuwe keuken installeren, badkamer laten plaatsen, de kozijnen vernieuwen, een uitbouw realiseren of een nieuwe auto kopen? Om dit te financieren dien je te beschikken over een behoorlijke spaarpot. Dit geldt ook voor andere grote aankopen, zoals bijvoorbeeld de zolder flink onder handen nemen, een wasmachine aanschaffen of misschien wel een vakantiehuis kopen. Als je niet beschikt over voldoende spaargeld, dan kun je geld lenen bij een kredietverstrekker. Er zijn verschillende leenvormen, maar de meest gekozen is toch wel een persoonlijke lening. Benieuwd of een persoonlijke lening afsluiten iets voor jou is? In dit artikel vertellen we er meer over.

Wat is het?

Een persoonlijk krediet, ook wel bekend als persoonlijke lening, is een manier van geld lenen waarbij het gewenste bedrag in één keer op je rekening wordt gestort. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm wordt een bedrag afgesproken tot waar je naar behoefte geld kan opnemen. Daarbij dien je rekening te houden dat de rente van het doorlopend krediet variabel is, wat betekent dat de rente tijdens de looptijd kan dalen maar ook stijgen. Wil je weten waar je aan toe bent? Dan wil je natuurlijk geen lening met een variabele rente. In dat geval kan een persoonlijke lening iets voor jou zijn.

© Pixabay.com

Wat is de rente?

Het rentepercentage staat bij een persoonlijk krediet vast. Je weet vooraf wanneer de lening moet zijn afbetaald en wat je maandlasten gaan worden. Het rentetarief kan per kredietverstrekker verschillen, maar deze zijn overigens wel begrensd. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat je leent. Hoe hoger de marktrente, hoe meer rente je betaalt voor jouw krediet. De rente is overigens wel begrensd. Er is een maximum wettelijk rente bepaald.

Tot slot. Het loont altijd de moeite om kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, al is het alleen al omdat je bij sommige kredietverstrekkers boetevrij mag aflossen en bij anderen weer niet. Als je voor een kredietverstrekker kiest waarbij je boetevrij extra kunt aflossen, kan je snel maandelijkse leenlasten verlagen en rente besparen.