Business & Society

Een woning kopen? Hier moet je op voorhand rekening mee houden!

Een woning kopen? Hier moet je op voorhand rekening mee houden!

Een woning kopen? Hier moet je op voorhand rekening mee houden!
maart 12
09:55 2019

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag wordt er wel eens gezegd. Maar de laatste jaren zijn er steeds veel meer mensen die ervoor kiezen om een huis te verbouwen of om een nieuw huis te bouwen. Op zich is een huis kopen dan ook één van de meest belangrijke beslissingen die je in jouw leven zal nemen. Daarom is het belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken zodat je tijdens of na de aankoop niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Daarom alvast een handige checklist met enkele zaken waar je zeker rekening moet mee houden als je van plan bent om te bouwen of te verbouwen.

Stel een budget op

Wanneer je op zoek gaat naar een huis, dan is het financieel plaatje erg belangrijk. Rekening houdend met de toekomst wil je namelijk niet al het geld dat je gespaard hebt uitgeven aan de aankoop van een huis of van een bouwgrond. Daarom is het zeer nuttig en slim om voor jezelf een budget op te stellen waar je zeker niet over mag. Een aansluitende tip is om alvast wat extra marge te nemen, want de kans is erg groot dat het huis van jouw dromen ook net iets duurder zal zijn.

Zoek een goede lening

Het klinkt raar, maar een lening voor de aankoop van jouw huis betaal je af over 15, 20 of zelfs misschien 25 jaar. Daarom is het belangrijk om alle verschillende banken met elkaar te vergelijken en zo jouw eigen persoonlijke lening te gaan vergelijken. Op die manier kies je zelf welke lening je afsluit en aan welk tarief je dit doet. Door alle banken met elkaar te vergelijken kun je over de verschillende jaren heen vaak enorm veel geld besparen. Vaak kun je de tarieven voor je persoonlijke lening ook eenvoudig online met elkaar vergelijken.

Wat is jouw ideale buurt?

Als je op zoek gaat naar een woning of een stuk bouwgrond, denk dan eerst eens na over de buurt waar je wil wonen. Waaraan moet een buurt of een omgeving voldoen, zodat je er na verloop van tijd graag zou wonen. Veel mensen vinden dit bij de aankoop minder belangrijk, maar na verloop van tijd zouden ze toch voor een andere buurt kiezen moesten ze de mogelijkheid hebben.

Aan welke eisen moet je huis voldoen?

De prijzen van de huizen blijven maar stijgen en dus moeten heel veel mensen rekening houden met hun budget bij de aankoop van een huis of bouwgrond of bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Daarom kan het goed zijn dat je op voorhand een soort van checklist maakt met alle zaken waaraan je huis moet voldoen. Eens ter plaatse kun je eenvoudig alle zaken afvinken en merk je al snel of het huis iets voor jou is of niet.