Business & Society

Geld lenen zonder bank: wat zijn de voor- en nadelen?

Geld lenen zonder bank: wat zijn de voor- en nadelen?

Geld lenen zonder bank: wat zijn de voor- en nadelen?
maart 15
10:39 2019

Tegenwoordig zijn de banken eigenlijk de hoofdrolspelers in het verstrekken van leningen. Wanneer mensen geld nodig hebben en dus een lening willen afsluiten, dan is het bijna een automatisme geworden om hiervoor langs te gaan bij één van de verschillende banken. Logisch, want dit is door de jaren heen ook zo gegroeid en voor heel veel mensen is dit ook gewoon de normale gang van zaken. Toch kan het anders en kun je ook geld lenen zonder hiervoor beroep te doen op één van de banken. Daarom zetten wij alvast alle voor- en nadelen op rijtje wanneer je geld gaat lenen zonder een beroep te doen op een bank.

Lenen bij iemand die je niet kent

Als je geen beroep wenst te doen op een bank om geld te lenen, dan kun je dat doen via iemand die je bijvoorbeeld niet kent. Op zich lijkt het raar om geld te gaan lenen bij een onbekend persoon, maar het grote voordeel hiervan is dat de persoon waar je geld aan leent jouw eigen situatie niet kent. Hierdoor zal die persoon, in tegenstelling tot één van de banken, ook misschien niet weigeren. Een nadeel kan dan weer zijn dat de persoon waar je geld aan leent er alles aan zal doen om z’n geld + intresten terugbetaald te krijgen. Daarom is geld lenen bij iemand die je niet kent echt af te raden.

Lenen bij een onafhankelijke specialist

Naast de gekende banken zijn er tegenwoordig ook heel wat onafhankelijke specialisten die echt veel kennis hebben op het vlak van leningen en afbetalingen. Vaak werken deze specialisten samen met verschillende kredietgevers, waardoor jij er op kunt rekenen dat je te maken krijgt met mensen die interesse hebben in het verstrekken van leningen en dus niet in het aanbieden van andere producten.

Lenen bij jouw familie of vrienden

Als mensen dringend geld nodig hebben, dan zijn vrienden of familie vaak de eerste personen waar ze een beroep op willen te doen. Ze vragen hun hulp en vragen dan of het mogelijk is om een bepaald bedrag te lenen, tegen een gunstig tarief uiteraard. Het grote voordeel van deze situatie is dat je persoon kent en dat je er meestal ook wel geld kunt lenen aan een lage rente of intrest. Bovendien kan het geld ook vlug beschikbaar zijn. Een nadeel kan zijn dat het lenen van geld een invloed kan hebben op jouw persoonlijke relatie met één van die personen zoals bijvoorbeeld jouw familie of vrienden. Mocht er bijvoorbeeld ooit een misverstand ontstaan dat te maken heeft met de financiële situatie, dan zal dit ongetwijfeld gevolgen hebben voor jullie verdere persoonlijke relatie.

Lenen bij jouw werkgever

Een laatste mogelijkheid waar je geld zou kunnen lenen is bij jouw werkgever. Dit kan door bijvoorbeeld een voorschot op jouw loon of wedde te vragen en zo aan extra geld te geraken. Een voordeel hiervan is dat je de persoon waar je geld aan leent kent en dat je er geld kunt lenen aan een lage rente of intrest. Een groot nadeel is dat het jouw werkgever is, waar je niet altijd alle persoonlijke informatie mee wil delen. Ook kan het zijn dat jouw werk begint te lijden onder deze financiële overeenkomst.