Business & Society

Lening afsluiten? Met deze zaken moet je rekening houden!

Lening afsluiten? Met deze zaken moet je rekening houden!

Lening afsluiten? Met deze zaken moet je rekening houden!
maart 17
13:30 2020

Tegenwoordig kan het afsluiten van een lening eenvoudig online of je kan er ook nog steeds voor naar jouw bank gaan. Mensen sluiten een lening af voor verschillende redenen: de aankoop van een huis, een verbouwing, de aankoop van een nieuwe auto, een bruiloft, … Je kan het nog zo gek niet bedenken of mensen besluiten om een lening af te sluiten. Maar bij het afsluiten van een lening zijn er toch nog altijd enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Durf te onderhandelen

Het afsluiten van een lening gaat vaak gepaard met een grote som geld die je niet alleen zal lenen bij een bank of een kredietverstrekker, geld lenen kost uiteraard geld want het bedrag dat je zal lenen moet je natuurlijk ook terugbetalen met rente. Vaak kan je bijvoorbeeld op internet al zien aan welk tarief je geld kan lenen bij een instelling, maar weet ook dat dat tarief bijna altijd nog onderhandelbaar is. Als je bijvoorbeeld een woonlening wil afsluiten, dan kan je een lening met een gunstige rentevoet van een andere bank voorleggen, zodat jouw bank zich bijna genoodzaakt voelt om minstens even goed te doen of om zelfs lager te gaan dan het tarief. Hierdoor wordt jouw lening meteen een pak goedkoper als je het uitrekent over de volledige termijn waarop je zal lenen.

Uitkijken voor de pakketten

Bij heel veel banken kan je naast bijvoorbeeld een woonlening ook andere producten kopen. Zo is het vaak zo dat je bij een bank een woonlening kan afsluiten als je daarbij ook nog eens een brandverzekering voor jouw woning en een schuldsaldoverzekering afsluit. De tarieven die je dan te zien krijgt zien er vaak erg rooskleurig uit, maar het kan zijn dat door de prijs van bijvoorbeeld de schuldsaldoverzekering of van de brandverzekering de totale kostprijs hoger uitvalt dan voorzien. Maak dus zeker voor jezelf de som en reken uit hoeveel je zal moeten aflossen.

Te hoge dossierkosten of bankkosten

Wanneer je beslist om bij een bepaalde bank een lening af te sluiten, dan kan het zijn dat die bank hiervoor kosten aanrekent. Vaak staan die bijkomende dossierkosten los van de rentevoet voor jouw woonkrediet, waardoor dit dus een extra kost kan zijn. Gelukkig is er voor de meeste kosten een plafond bepaald waar de banken zich aan moeten houden. Een goede tip is om voorhand al een overzicht te vragen van alle mogelijke kosten, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Extra tips kan je ook steeds vinden op de website van Wikifin.

-MPI