Business & Society

Tip: zo vind je de goedkoopste lening

Tip: zo vind je de goedkoopste lening

Tip: zo vind je de goedkoopste lening
maart 12
14:25 2019

Tegenwoordig kun je erg eenvoudig een persoonlijke lening afsluiten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een woonlening, is het afsluiten van een persoonlijke lening veel eenvoudiger bij heel veel banken. Maar omdat het een stuk eenvoudiger is, zou je misschien net te vlug die persoonlijke lening afsluiten, waardoor je de tijd niet neemt om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken en dus eigenlijk niet de goedkoopste lening afsluit. Hierdoor kan het zijn dat het totale kostenplaatje achteraf toch nog een stuk hoger blijkt te zijn dat dat je op voorhand berekend had.

Een persoonlijke lening sluit je meestal af wanneer je onvoorziene kosten hebt en waarvoor je dus ook niet meteen het nodige geld ter beschikking hebt. Voorbeelden van een onvoorziene kost waarvoor mensen een persoonlijke lening afsluiten zijn kosten zoals een dringende herstelling aan een auto, een dak dat moet worden hersteld, medische kosten, … Bij deze zaken kan de kostprijs snel de hoogte ingejaagd worden. Vanwege de eenvoud is het afsluiten van een persoonlijke rekening voor een dergelijke situatie dan ook de ideale oplossing. Maar hoe vind je nu de goedkoopste persoonlijke lening?

Moet je een lening afsluiten?

Eerst en vooral moet je jezelf afvragen of het wel echt nodig is dat je een persoonlijke lening gaat afsluiten wanneer je een onvoorziene kost hebt. Je moet weten dat geen enkele lening gratis is en je op het einde van de rit dus altijd geld moet betalen (rente) om het bedrag bij een bank of een instelling te lenen. Maak dus eerst voor jezelf de rekening om uit te zoeken of je wel echt de lening nodig hebt.

Vergelijk de rentes

Dankzij de komst van het internet is het erg eenvoudig geworden om te vergelijken. Zo kun je tegenwoordig ook erg eenvoudig een persoonlijke lening gaan vergelijken. Door de juiste zoekopdracht in te voeren vind je al snel de verschillende instellingen en banken terug waar je een persoonlijke lening kunt afsluiten en kun je dus ook alle verschillende rentes met elkaar vergelijken. Op die manier vermijd je dat je een persoonlijke lening gaat afsluiten waarvan de rente te hoog is en kun je dus op zoek gaan naar de goedkoopste lening voor jouw situatie.

Zo kort mogelijk

Als je dan toch een lening gaat afsluiten, probeer dan een lening af te sluiten voor een zo kort mogelijke looptijd. In veel situaties is het moeilijk om hiervoor een ideale oplossing te vinden, maar hoe korter de looptijd van jouw persoonlijke lening is, hoe minder je op het einde van de rit zal moeten betalen aan intresten. Het maandelijkse aflossingsbedrag zal natuurlijk wel hoger liggen, maar zeker bij een persoonlijke lening waarbij de kostenpercentages meestal iets hoger liggen, is een kortere looptijd van groot belang.