Business & Society

Vermogen laten beheren door professionals? Hier zijn enkele tips.

Vermogen laten beheren door professionals? Hier zijn enkele tips.

Vermogen laten beheren door professionals? Hier zijn enkele tips.
september 19
07:34 2022

Wil je dat je spaargeld winstgevend is? Vermogensbeheerders kunnen rendementen met een gemiddelde van tot wel 8% per jaar opleveren. Afhankelijk van het risicoprofiel dat je kiest. Vanwege het risico is het van cruciaal belang te beleggen met een langetermijndoel voor ogen en met geld dat je op dit moment niet nodig hebt. Vermogensbeheer, gewoonlijk beheerd beleggen genoemd, is de praktijk van het toevertrouwen van het beleggen aan een professional.

Als je niet de kennis of tijd hebt om zelf te beleggen, kan dit nuttig zijn. Je kunt persoonlijke contacten hebben met een vermogensbeheerder. Vermogensbeheer kan ook volledig geautomatiseerd zijn.

Beheerd beleggen, vermogensbeheer en laten beleggen zijn andere namen voor hetzelfde begrip. Een vermogensbeheerder zorgt voor het vermogen van anderen. In de praktijk: een bedrijf dat de beleggingen van personen beheert om het vermogen zo veilig mogelijk te laten groeien.

Stel een doel voor jezelf en houd je eraan als het om je vermogen gaat

Wat is de functie van het kapitaal? Ga na of de aanpak van je beheerder overeenstemt met je doel. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen neemt richting het beheren van je vermogen.

Welk niveau van dienstverlening hoop je te ontvangen? Hoe zie je je vermogensbeheerder presteren? Hoe vaak zou je willen bijpraten? In het algemeen kunnen meer diensten verleend worden bij meer vermogen. Zal de persoon met wie je spreekt als je aanspreekpunt blijven dienen?

Ontbreekt het je aan veel kennis van de financiële sector?

Particuliere beleggers die de tijd, de deskundigheid, of de motivatie missen om zelf te beleggen, kunnen beheerd beleggen interessant vinden. Dit kan met elk bedrag.  Een aantal overwegingen moeten in aanmerking genomen worden als je beslist of je je eigen geld uitgeeft of een professional inschakelt.

Jij en je vermogensbeheerder maken afspraken over je doelstellingen. Dit beleggingsdoel kun je bereiken met behulp van een vermogensbeheerder. Je gaat zorgvuldig na welke gevaren je kunt en bereid bent te nemen.

Dankzij de mogelijkheden van internet en nieuwe beleggingsmogelijkheden. Een vermogensbeheerder is nu ook aanzienlijk minder prijzig dan weleer. Bezit je de nodige vaardigheden en kennis? Houd je bij wat er op je beleggingsrekening staat? Heb je voldoende vrije tijd en belangstelling? Dan zou je kunnen starten met zelf beleggen in plaats van vermogensbeheer.

Vermogensbeheer is er in allerlei vormen

De omvang van je inleg zal van grote invloed zijn op je keuzemogelijkheden. In elk geval regelt de vermogensbeheerder de aan- en verkoop voor je als het om beleggen gaat. De hele procedure met een online vermogensbeheerder gebeurt online, al moet je soms nog je eigen risico inschatten. Bij individueel vermogensbeheer heb je vaak rechtstreeks toegang tot een adviseur met wie je je doelen en ideale risiconiveau kunt bespreken.

Het vergelijken van kosten is essentieel

Door de transactiekosten, servicekosten, fondskosten, en andere uitgaven te onderzoeken, kun je de uitgaven van verschillende aanbieders vergelijken. Toch is de beste vermogensbeheerder niet altijd degene die de laagste kosten rekent. Kijk ook naar zaken als het rendement, risico en veiligheid.

Zin in nog meer financiële tips & tricks? Lees dan onze categorie “Financieel”.

– MPI