Business & Society

Vijf handige tips om je maandelijkse uitgaven te verminderen

Vijf handige tips om je maandelijkse uitgaven te verminderen

Vijf handige tips om je maandelijkse uitgaven te verminderen
december 05
10:27 2019

Het leven lijkt met de dag wel duurder te worden. De BTW op onze dagelijkse boodschappen is met 3% verhoogd, de premie voor de ziektekostenverzekering stijgt per maand en wat te denken van de energietarieven? En al die vaste lasten stijgen, terwijl ons inkomen niet met hetzelfde tempo meestijgt. We gaan er, zij het misschien alleen gevoelsmatig, op achteruit. Natuurlijk wil je leuke dingen kunnen doen en tegelijkertijd zorgen voor een appeltje voor de dorst. De volgende vijf handige bespaartips helpen je om aan het einde van de maand meer geld, of eindelijk eens wat geld, over te houden.

Ontheffingen aanvragen

Heb je een lage uitkering of heb je maar een klein salaris, dan kan het een uitdaging zijn om genoeg geld op te hoesten voor je vaste lasten en daarbij ook nog geld over te houden om te sparen of zo nu en dan iets leuks te doen. Kijk dan eens of er vaste lasten zijn waar je op basis van je inkomen ontheffing voor kunt krijgen. Denk hierbij aan gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Door middel van bewijsstukken, waaronder een salarisstrook of uitkeringsspecificatie dien je aan te tonen over onvoldoende middelen te beschikken om deze belastingen te betalen.

Kijk kritisch naar de energierekening

De kosten voor gas en elektriciteit drukken zwaar op ieders budget. Het is een van de hoogste kostenposten onder de vaste lasten. Het is verstandig om eens kritisch te kijken naar de tarieven die je huidige energieleverancier in rekening brengt. Door te kiezen voor energie vergelijken op de website van easyswitch heb je in een overzicht alle tarieven van leveranciers staan. Let hierbij overigens wel op de voorwaarden van de leverancier, goedkoop hoeft niet altijd het beste te zijn.

Recht op toeslagen

We mopperen veel over hoe dingen in Nederland geregeld zijn, maar in de basis is het helemaal zo slecht nog niet. Zo kun je in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag en, indien je kinderen hebt, kindgebonden budget en eventueel kinderopvangtoeslag. Maak dan ook eens een proefberekening om te controleren of je recht hebt op bepaalde toeslagen. De kan soms oplopen tot een heel leuk bedrag. Heb je een partner, kinderen en werken jij en je partner allebei, dan heeft doorgaans de minstverdienende partner ook recht op inkomensafhankelijke  combinatiekorting. Dit wordt door de belastingdienst maandelijks aan je uitgekeerd en is bedoeld als stimulans voor ouders om beide te gaan werken.

Zorgverzekering

Ieder jaar zo rond november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor het komende jaar bekend. Je doet er goed aan om geen trouwe supporter van je huidige verzekeraar te blijven, maar te kijken naar wat er verder nog te koop is. Let ook op de dekking die je geboden wordt. De premie mag misschien gelijk blijven, maar de vergoedingen worden vaak wel verminderd.

Overige verzekeringen

Bij je zorgverzekering kun je een keer per jaar overstappen. Voor de meeste andere verzekeringen kan dit vaker. Denk eens aan je inboedel en WA-verzekering. Maak regelmatig een vergelijking om te kijken of je elders goedkoper uit bent.

– MPI