Zo ontstaan de schommelingen in cryptocurrency koersen
Je hoeft maar één van de vele cryptocurrency websites aan te klikken om de belangrijkste waarschuwing die je op al dit soort websites vindt te ontdekken: de cryptomarkt is volatiel. Dit betekent dus dat de cryptocurrency koersen sterk aan verandering onderhevig zijn. Uiteraard herkennen we deze beweeglijkheid uit de aandelenkoersen maar in de markt van digitale munteenheden kunnen de koersschommelingen nog extremer zijn. Dit roept bij veel mensen de vraag op hoe de schommelingen in cryptocurrency koersen ontstaan.
Hoe ontwikkelt de koers van de Bitcoin zich?
Als je plannen hebt om in een of meerdere digitale munteenheden te investeren, hou je uiteraard de koersschommelingen van de betreffende munt in de gaten. Door het op het juiste moment aanschaffen van de munt en deze gedurende de meest geschikte situatie weer van de hand te doen, genereer je immers het meeste rendement. In geval van digitale munteenheden is het in de gaten houden van de koersen een continu proces. De waardes kunnen van het ene op het andere moment een forse stijging of daling laten zien. Een goed voorbeeld is de koersontwikkeling van de Bitcoin. Als je een beetje op de hoogte bent van de huidige koers van de Bitcoin, kun je het niet voorstellen dat er in 2009 maar liefst 10.000 Bitcoin is geboden voor de aankoop van 2 pizza’s. Daar kun je jezelf bijna niets bij voorstellen als je weet dat de waarde van één BTC-token iets meer dan 100 Amerikaanse dollar was in het najaar van 2013. Met de huidige Bitcoin koers van € 38.000 (op het moment van schrijven) staat de koers er nog altijd niet slecht voor. Zoals je nu weet heeft deze koers veel hoger gestaan maar het is goed om je te realiseren dat de BTC ook een lange tijd veel minder opgeleverd heeft.
Deze factoren zorgen voor koersschommelingen in de crypto koers
Er zijn diverse factoren die zorgen voor koersschommelingen in de crypto koers. Hierbij kun je denken aan factoren als de verhouding tussen vraag en aanbod, de economische situatie, de acceptatie van het publiek, het beleid van overheden, de prijsstelling van de cryptocurrency en niet te vergeten de invloeden van social media, nieuwsplatforms en andere influencers. Met betrekking tot dit laatste kunnen we Elon Musk als voorbeeld nemen. De Bitcoin koers beweegt bijna mee op het ritme van de tweets van deze Tesla-CEO. Het nieuws dat een Tesla kon worden aangeschaft met Bitcoins zorgde voor een stijging van de koers. Deze koers zakte in elkaar toen hij besloot om hier toch van af te zien. Hoewel één persoon dus een aanleiding kan geven voor koersschommelingen in de crypto koers zal de manier waarop de digitale munteenheden worden geadopteerd in ons financiële stelsel nog altijd leidend zijn voor de koersontwikkelingen. Uit onderzoek blijkt dat er zeker nog wel vertrouwen is in cryptocurrency ondanks eventuele belemmerende factoren als een corona pandemie.
– MPI