Business & Society

Hoe vind je de beste aanbieder van een lening op afbetaling?

Om grotere aankopen te kunnen doen of bijvoorbeeld een mooie vakantie te maken, kun je gebruik maken van onder meer je spaargeld, een winstuitkering of je vakantiegeld. Maar soms kan het gebeuren dat je uitgaven niet op dezelfde momenten plaatsvinden als je inkomsten. Denk aan situaties waarin je een grote uitgave moet voorfinancieren of waarin je weet dat je pas later geld zult ontvangen. De belastingteruggave in juli is daar een goed voorbeeld van. Daarom heb je in sommige gevallen de behoefte aan wat financiële armslag. Een lening op afbetaling is zeer geschikt om jou financieel extra te kunnen ondersteunen.

Waar vind je de beste leningen op afbetaling?

Er zijn heel veel kredietverstrekkers waar je een lening op afbetaling kunt afsluiten. Je kunt ze allemaal zelf met elkaar gaan vergelijken, maar er zijn makkelijkere manieren om de beste kredietverstrekker te vinden. Met de online lening simulator van Business & Society kun je namelijk precies zien welke kredietverstrekker de voor jou beste lening aanbiedt. Wil je dus weten waar jij het beste een lening op afbetaling kan afsluiten, klik dan hier:

simulator

Wat is een lening op afbetaling?

Bij een lening op afbetaling leen je een vast (maximum)bedrag, dat je vervolgens periodiek afbetaalt. Er zijn verschillende vormen van lening op afbetaling, waarvan het doorlopend krediet en de persoonlijke lening de bekendste vormen zijn.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet leen je niet direct een bepaald bedrag, maar spreek je met de verstrekker van de lening een kredietlimiet af. Tot dat bedrag mag je vervolgens maximaal lenen. Je kunt ervoor kiezen om dat bedrag in delen op te nemen of in één keer te benutten. Je begint met afbetalen op het moment dat je (een deel van) het doorlopend krediet hebt gebruikt. Bij een doorlopend krediet betaal je iedere maand een bepaald van tevoren overeengekomen percentage van het leenbedrag af. Vaak betaal je een vast bedrag af, wat opgebouwd is uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Een doorlopend krediet is met name handig als je periodiek extra uitgaven hebt, waarvan je de hoogte nog niet precies van tevoren kunt inschatten.

Kenmerken van een persoonlijke lening

Als je een persoonlijke lening afsluit, dan heb je direct de beschikking over een bepaald van tevoren afgesproken bedrag. Je weet precies tegen welke voorwaarden je dit bedrag leent en daardoor ook in hoeveel tijd en tegen welke maandbedragen je deze moet afbetalen. Dit type lening is daardoor vooral handig als je een eenmalige grote (onverwachtse) uitgave moet doen.

Waarvoor gebruik je een lening op afbetaling?

Een lening op afbetaling gebruik je als je (onverwacht) grote uitgaven moet doen, waar je op dat moment onvoldoende eigen geld voor hebt. Je kunt bij dit soort leningen meer geld lenen dan op een betaalrekening en de rente is ook gunstiger dan rood staan bij je bank. Je kunt bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening gebruiken voor onder meer:

  • Belangrijke momenten in het leven, zoals een bruiloft, geboorte of begrafenis
  • De aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto, caravan, boot of motor
  • Het opknappen of vervangen van (delen van) de woning, zoals de badkamer of keuken
  • Het financieren van een sabbatical year
  • Een lange en verre vakantie, of een mooie huwelijksreis
  • Het afbetalen van schulden aan bijvoorbeeld de belastingdienst of de energieleverancier
  • Onverwacht hoge medische uitgaven na een ongeluk, operatie of ziekenhuisopname

Maar je kunt ook een lening op afbetaling nemen om kleinere uitgaven te financieren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe laptop, wasmachine, elektrische fiets, of het betalen van school- of collegegeld.

- MPI