Business & Society

De marketingstrategieën die elk bedrijf in deze tijd zou moeten kennen

De marketingstrategieën die elk bedrijf in deze tijd zou moeten kennen

De marketingstrategieën die elk bedrijf in deze tijd zou moeten kennen
september 17
07:07 2020

Marketing, iedereen heeft er wel eens van gehoord en weet wat het ongeveer inhoudt, en toch blijft het voor veel ondernemers en bedrijven een lastig onderwerp. En dat is jammer, want marketing is een van de belangrijkste pijlers van je succes. Hoe goed je product of dienst ook is, zonder goede marketingstrategie zal niemand het ooit weten. Zelfs als je de beste verkopers in dienst hebt, kun je niet zonder marketing. Mensen moeten namelijk eerst weten van je bestaan en wat je doet, voordat een verkoper zijn ding kan doen. Omdat marketing zo belangrijk is, hebben we hieronder de belangrijkste marketingstrategieën en kanalen voor deze tijd op een rijtje gezet, zodat jij weet welke kanalen je kunt gebruiken en hoe je dit doet.

Offline marketing

Bij marketing denken velen tegenwoordig al snel aan onderdelen van online marketing. Dit is natuurlijk helemaal niet gek, aangezien iedereen elke dag online is en mensen ook de customer journey veelal online doorlopen. Marketing bestaat echter al veel langer dan het internet en dus heb je ook absoluut offline marketing. Ook dit kan voor je bedrijf van grote waarde zijn, afhankelijk van je doel, je product of dienst en je doelgroep. Offline marketing is bijvoorbeeld adverteren in huis-aan-huisbladen of tijdschriften, promotieteams inzetten of radio- en televisiereclame. Richt niet direct al je pijlen op online marketing, ook offline marketing zou wel eens veel voor je kunnen betekenen.

Social media marketing

Social media is nog altijd helemaal hot. Uiteraard zitten vooral de jongere generaties vrijwel constant op social media, maar ook oudere generaties nemen regelmatig een kijkje op kanalen zoals Instagram of Facebook. Hier liggen dan ook grote kansen voor bedrijven of ondernemers. Je kunt adverteren, bijvoorbeeld via Facebook ads, contact onderhouden met je doelgroep of gebruikmaken van influencers. Influencer marketing is de laatste jaren steeds populairder geworden, wellicht liggen hier ook voor jou kansen.

De marketingstrategieën die elk bedrijf in deze tijd zou moeten kenne
© Pixabay.com

SEO en SEA

Veel aankopen worden tegenwoordig gedaan via internet, dat weten we allemaal. Maar ook als je een product of dienst fysiek verkoopt, moet je online marketing serieus nemen. Mensen zoeken namelijk vaak eerst via internet naar informatie. Hier ligt een grote kans. Als mensen je via Google snel vinden, trek je veel meer web-bezoekers, groeit je naamsbekendheid en, als de rest ook klopt, uiteindelijk ook je omzet. SEO en SEA zijn hierbij de belangrijkste termen. SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Door je website op verschillende vlakken zo te verbeteren, word je beter vindbaar in Google, wat je dus veel kan opleveren. Je hebt ook SEA, wat staat voor Search Engine Advertising. Hiermee kun je via betaalde advertenties een betere zichtbaarheid in Google creëren, wat je dezelfde voordelen kan opleveren als SEO.

E-mailmarketing

E-Mailmarketing wordt regelmatig achterwege gelaten, maar dit is een hele nuttige manier van marketing bedrijven. Vooral als het gaat om het reactiveren van bestaande klanten. Door ze op de hoogte te houden van het aanbod, eventuele kortingen of ze af en toe persoonlijke kortingen te geven worden ze getriggerd om opnieuw aankopen te doen. Hetzelfde geldt overigens voor mensen die bijvoorbeeld zijn ingeschreven op je nieuwsbrief. Deze hebben misschien nog niks gekocht maar hebben wel interesse in je bedrijf. Met e-mailmarketing kun je proberen om deze mensen te activeren.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren, strategieën en kanalen voor marketing. Dit zijn echter de meest gangbare in de huidige tijd. Elk bedrijf zou hier op zijn minst eens goed naar moeten kijken.