Business & Society

De voor- en nadelen van dropshipping op een rij

De voor- en nadelen van dropshipping op een rij

De voor- en nadelen van dropshipping op een rij
Januari 14
17:40 2023

Ben jij benieuwd wat de voor- en nadelen van dropshipping zijn? Dropshipping is een specifieke manier van online verkopen. Bij dropshipping verkoop je producten vanuit je webshop, maar heb je zelf geen voorraad. Je verkoopt producten van een leverancier die wel een voorraad heeft. In dit artikel vertellen wij je meer over de voor- en nadelen van dropshipping.

De voordelen van dropshipping

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan dropshipping, daarom is het ook zo populair.
Kies je voor overgaan op dropshipping, dan kun je precies inkopen wat je nodig hebt. Zo blijf je niet met een voorraad zitten die je toch niet verkocht krijgt. Dit scheelt in opslagruimte en kosten. Je hebt zelf dus een vrij laag risico. Het inpakken en verzenden van de producten is voor de leverancier zijn rekening. Hierdoor kun je jezelf meer bezighouden met het promoten van jouw webwinkel via online marketing bijvoorbeeld. Een dropshipping business is eenvoudig op te starten en ook goedkoper doordat je niet met voorraadbeheer bezig hoeft te zijn. Je kunt bovendien eenvoudig nieuwe producten aan je webwinkel toevoegen. Wanneer de leverancier over nieuwe producten beschikt, kun je deze meteen verkopen zonder extra kosten te maken.

© Pexels.com

Nadelen van dropshipping

Wanneer een klant producten uit je webwinkel afneemt, ben jij eindverantwoordelijk voor de juiste levering en niet de leverancier. Dit kan spannend zijn. Als je een goede relatie met de leverancier hebt, kun je vaak lastminute nog iets regelen. Maar, het kan het ook zijn dat je met een onbekende dropshipping leverancier te maken hebt en je straks claims aan je broek hebt. Let dus goed op wie je leverancier is, want uiteindelijk ben je zelf aansprakelijk. Bij dropshipping is de concurrentie op artikelen vaak een stuk groter. Dit komt doordat leveranciers hun producten ook vaak aan andere ondernemers leveren die hetzelfde assortiment hebben. Je moet het vaak opnemen tegen concurrenten die meestal al vaste klanten hebben. Hou er ook rekening mee dat je zoals bij elk bedrijf zal je zelf je online boekhouding moeten bijhouden, en bij dropshopping kan dat behoorlijk ingewikkeld worden. Houd je hoofd er dus goed bij. Verder kan het zijn dat producten niet voorradig zijn. Dan staan ze op je webshop, terwijl niemand ze kan bestellen. En als je leverancier zich in het buitenland bevindt, kan er al snel sprake zijn van langere levertijden. Consumenten willen vaak snel hun bestelling in huis hebben en kunnen hier dan op afhaken.