Business & Society

Een goede bedrijfscultuur is essentieel voor een goed draaiend bedrijf

Een goede bedrijfscultuur is essentieel voor een goed draaiend bedrijf

Een goede bedrijfscultuur is essentieel voor een goed draaiend bedrijf
december 21
11:11 2021

De tijd dat werknemers zonder vragen stellen moesten doen wat de baas hen opdroeg, is gelukkig al een tijd voorbij. Bedrijven stappen af van de klassieke bedrijfsstructuur en zoeken een structuur én cultuur die ten dienste staat van de werknemers. Want werknemers die gelukkig zijn en zich goed binnen voelen binnen het bedrijf, kunnen veel meer betekenen voor hun werkgever. 

Mensen zijn niet eenzijdig. Mensen hebben verschillende talenten die op verschillende manieren in te zetten zijn. Door werknemers een vaste opdracht te geven, zie je misschien niet de eigenschappen en talenten van je werknemers die jouw bedrijf kunnen helpen. Door een open structuur te bouwen, geef je werknemers de kans zich te ontplooien en dat kan in het voordeel van jouw bedrijf werken. 

Een goede structuur is nog steeds een structuur

Een open bedrijfsstructuur hebben wil echter niet zeggen dat je alle structuur overboord moet gooien. In tegendeel. Mensen hebben baat bij een duidelijke werkstructuur. Werknemers willen weten hoe het bedrijf in elkaar steekt, zodat ze weten wat ze moeten en wie ze moeten aanspreken. 

Een open bedrijfsstructuur betekent dat je ruimte maakt voor communicatie. Luister naar wat je werknemers te zeggen hebben, want misschien hebben ze ideeën of inzichten waar jij zelf nog niet aan gedacht hebt. Een goede bedrijfsstructuur ondersteunt een goede bedrijfscultuur en dat helpt iedereen vooruit.

Vergeet niet dat je met mensen werkt

Werknemers zijn mensen, dus behandel ze als mensen. Mensen hebben tijd nodig om dingen te leren. Soms zal het misgaan en soms gebeuren er dingen die helemaal buiten jouw controle vallen. Frustrerend, maar heel gewoon. 

Door een open communicatie aan te houden, geef je mensen de kans te leren uit hun fouten. Neem de tijd om met je werknemers te praten, bijvoorbeeld met een kopje koffie erbij. Wanneer mensen ontspannen zijn, zijn ze meer ontvankelijk voor feedback. 

© Pixabay.com

Creëer ruimte om te groeien

Werknemers zijn het gelukkigste wanneer ze de kans hebben om zich verder te ontwikkelen. Door opleidingen en cursussen te voorzien, geef je je werknemers het signaal dat je wil investeren in hun talenten. Dat signaal alleen al kan het welzijn van je werknemers flink vooruit helpen. 

Een goede bedrijfscultuur bestaat dus uit allerlei aspecten. Van een open structuur en een goede communicatie tot ruimte voor opleidingen. Zelfs iets simpel als een goed uitgeruste breakroom met een koffiemachine en kwalitatieve Tassimo capsules kan een bedrijfscultuur vooruit helpen. Investeren in mensen en hun talenten werkt.