Business & Society

Heb jij nood aan een performance coach?

Heb jij nood aan een performance coach?

Heb jij nood aan een performance coach?
december 20
14:17 2022

Denk je soms ook wel een na: ben ik nu goed bezig en hoe kan ik nog meer uit het leven halen? Je bent niet alleen, zelfs mensen die een goede job hebben, een leuk huis en een fantastisch gezin vragen zich dit soms af. Het is dus zeker geen taboe of een schande om af en toe met dergelijke vragen te worstelen. Wanneer je merkt dat dit gevoel niet weggaat, kan je beroep doen op een performance coach. Maar waarvoor kan je bij een performance coach nog terecht?

Wat is en doet een performance coach?

Het eerste wat een performance coach doet, is actief luisteren naar jouw verhaal. Hij of zij analyseert in eerste instantie hoe jouw leven eruitziet. Niet enkel op professioneel vlak, maar net zozeer je persoonlijke leven. Het actief luisteren zorgt ervoor dat de persoon in kwestie een beter zicht krijgt op hoe je het beste geholpen kan worden om je doelen die je nog hebt te bereiken. Heel veel topsporters maken gebruik van een performance coach om nog beter te worden in wat ze doen en boven zichzelf uit te stijgen. 

Een van de belangrijkste zaken waar een performance coach de nadruk probeert op te leggen, is het inzicht in jezelf en in je gedrag. Dit kan je bijvoorbeeld aanleren door NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Hier ga je je interne dialoog en je patronen beter leren begrijpen. Je leert jezelf met andere woorden ook beter kennen en leert begrijpen hoe je zelf redeneert of reageert in bepaalde situaties. Deze kennis kan je helpen om in de toekomst met moeilijke momenten beter om te gaan.

Daarnaast zorgt hij of zij ook dat je duidelijk voor jezelf maakt wat de doelen zijn die je wil bereiken. Mensen zeggen soms dat er nog zoveel is dat ze willen doen met hun leven. Enkel het stellen van duidelijke doelen zorgt ervoor dat deze doelen ook haalbaar blijven.

© Pexels.com

Een performance coach wordt ook gebruikt in het bedrijfsleven

Een performance coach werkt niet enkel met individuen, maar wordt vaak ook ingeschakeld door bazen van bedrijven wanneer ze merken dat hun werknemers niet meer gemotiveerd zijn. Een andere reden om een performance coach in te schakelen is wanneer je met je team op je werk een belangrijke deadline hebt die steeds dichterbij komt en die ervoor zorgt dat heel wat werknemers onder druk komen te staan. 

Belangrijk om te weten is dat een dergelijke coach absoluut niet hetzelfde is als een psycholoog. Waar een psycholoog voornamelijk jou aan het woord laat en je helpt met het verwerken van bepaalde situaties, zorgt een performance coach ervoor dat je bepaalde doelen stelt aan jezelf en deze ook bereikt door middel van zelfreflectie en progressie. De werkterreinen van beide beroepen lijken misschien wel wat op elkaar, maar je mag ze zeker niet met elkaar verwarren.