Business & Society

Hoe kies ik een parfum dat bij me past?

Hoe kies ik een parfum dat bij me past?

Hoe kies ik een parfum dat bij me past?
Oktober 18
19:46 2021

Je kent het wel, de onweerstaanbare geuren die je ruikt wanneer je een parfumerie voorbij wandelt. Kan jij ook niet aan die heerlijke geuren weerstaan en ben je opnieuw de winkel binnengestapt? Dan kan je maar beter eens kijken voor een nieuw geurtje. Je bent immers vol enthousiasme de parfumerie binnen gegaan en je begint dan ook even enthousiast aan alle geurtjes te snuffelen. Na parfum nummer zes ben je echter volledig de kluts kwijt. Hoe kies je nu een parfum dat echt bij je past?

Ieder zijn geurtje

Ben je op zoek naar je nieuwe favoriete geurtje? Dan zijn er een paar zaken waar je best rekening mee houdt. Om te beginnen ruikt een parfum bij iedereen anders, omdat het zich aanpast aan de huid. Een parfum creëert bij aanraking met jouw huid een nieuwe eigenheid. Dat heeft te maken met pH-waarden van je huid. Een nieuw parfum kiezen voor je beste vriend of vriendin zou wel eens moeilijker kunnen zijn dan verwacht. Het is een ware zoektocht, maar als je een goed idee hebt van wat je zoekt, is het best leuk. Als je aan het einde van de rit naar huis gaat met een geurtje dat je helemaal aanstaat, zal je dat meer zelfvertrouwen geven en je vrolijker maken. Wat wil je nog meer?

Bepaal de categorie

Je kan geuren opdelen in verschillende categorieën en subcategorieën. De vier hoofdcategorieën zijn fris, houtig, bloemig en oosters. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren waarop je parfums kan indelen. Het Fragrance Wheel van Michael Edwards leert je alles over geuren en tot welke categorie ze behoren. In je zoektocht naar een goed geurtje moet je eerst bepalen tot welke categorie het parfum moet behoren. Probeer een geur uit op je arm of de bovenkant van je hand, maar zonder te wrijven. Wrijven zorgt ervoor dat de moleculen barsten en beschadigd raken. Op die manier verliest de geur deels zijn oorspronkelijke identiteit. Lijkt de nieuwe Yves Saint Laurent parfum je wel wat? Beslis dan nog niet meteen in de winkel, maar vraag een staaltje mee voor thuis en laat de geur indringen op en reageren met je huid. Zo ruik je pas na een tijdje of parfum goed interageert met jouw huid en pH-waarden en of dit parfum dus echt iets voor jou is.

© Pixabay.com

Overdaad schaadt

Een goed parfum heeft een samenstelling die bestaat uit drie noten. De topnoot, de middennoot en de basisnoot. De topnoot is de geur je ruikt als je het parfum net hebt opgedaan, de middennoot ruik je na een uurtje en de basisnoot ruik je de hele dag door. Eens je je favoriete parfum van het moment hebt gevonden, spuit je het bescheiden op je polsen, in je hals en op je buik. Dat zijn warme plekjes op je lichaam die ervoor zorgen dat het parfum goed verspreidt. Spuit niet te rijkelijk, want parfum is duur en bovendien schaadt overdaad. Breng je parfum ook aan voordat je je kleren aantrekt, anders zou het lelijke vlekken kunnen geven.