Business & Society

Met deze verkoopvaardigheden word jij een top verkoper

Met deze verkoopvaardigheden word jij een top verkoper

Met deze verkoopvaardigheden word jij een top verkoper
september 11
07:31 2023

Er wordt wel eens over mensen gezegd dat het verkopen in hun bloed zit. Ze zijn van nature dan ook echte verkopers. Maar over welke vaardigheden moet je eigenlijk beschikken als verkoper? Kun je leren om een betere verkoper te worden? En hoe word je dat dan? Op al deze vragen geven wij je in dit artikel antwoord.

De beste verkoopvaardigheden

Een goed verkoopgesprek voeren, vraagt vele vaardigheden. Je moet sociale vaardigheden hebben, maar je ook goed uit kunnen drukken en een goede vakkennis hebben.
Deze tips helpen je om een goed gesprek met je klant te kunnen voeren.

Stel de klant op zijn gemak

Als je kennis maakt met de klant, zorg je ervoor dat deze zich welkom voelt. Je stelt de klant op zijn gemak door het gesprek te starten met een kort algemeen praatje. Neem hierbij een open houding aan en toon oprechte interesse. Bied koffie of thee aan en voer het gesprek op een plek die prettig aanvoelt.

Breng structuur aan

Breng structuur aan in het gesprek. Luister naar de verwachtingen van de klant zodat je het doel van het gesprek kunt bepalen. Aan de hand van dit doel, ga je het gesprek in. Let er tijdens het gesprek goed op, dat je het doel voor ogen blijft houden. Stuur het gesprek weer de goede richting in als dat nodig is.

Vragen stellen

Als verkoper moet je de juiste vragen kunnen stellen om helder te krijgen wat de klant wenst. Je kunt dit het beste doen door gebruik te maken van de luisteren-samenvatten-doorvragen techniek. Je luistert naar de klant, hierdoor merkt de klant dat je intenties oprecht zijn. Je vat daarna samen wat de klant gezegd heeft en vraagt daarna door. Dat doorvragen doe je door effectieve en verhelderende vragen te stellen. Dit helpt de klant om zijn gedachten te ordenen en geeft jou de mogelijkheid om helder te krijgen wat je kunt betekenen voor je gesprekspartner

Vakkennis

Als verkoper laat je zien dat je over veel vakkennis beschikt. Jij bent de expert op jouw vakgebied. De klant mag blij zijn met jou als verkoper. Je hoeft hierin niet te overdrijven, maar je moet wel zelfvertrouwen uitstralen. Om voldoende vakkennis te hebben, is het raadzaam om regelmatig een cursus of een opleiding te volgen.

Blijf zakelijk

Het is goed om altijd in je achterhoofd te houden dat het je doel is om iets te verkopen. Geef daarom argumenten waarom jij het ideale product of de perfecte dienst hebt. Draai niet om de kosten heen, maak helder wat de kosten zijn en vertel ook waarom deze kosten reëel zijn.

© Pexels.com

Ga op sales training

De beste tip om je verkoopvaardigheden te vergroten, is om een sales training te volgen. Tijdens deze training leer je de kneepjes van het vak. Op www.arckus.nl vind je een sales training waarin je in 1 dag de juiste verkooptechnieken leert. De training is heel praktisch, zodat je het geleerd de volgende dag al kunt toepassen.