Business & Society

Vlaming investeert massaal in hotelkamers

Januari 03
11:07 2017

Bij de start van een nieuw jaar maken heel veel mensen van de gelegenheid gebruik om voor zichzelf enkele goede voornemens te maken. Vaak geraken deze goede voornemens na verloop van tijd in de vergeetput of zijn ze gewoon te hoog gegrepen en dus helemaal niet haalbaar. Maar wat als u nu eens voornemen maakt dat wel haalbaar is: uw spaargeld opnieuw laten opbrengen bijvoorbeeld?

Ons spaargeld brengt weinig tot niks meer op

Op financieel vlak was 2016 een jaar om niet snel te vergeten. Vooral wanneer we kijken naar de rente op de spaarboekjes, was 2016 eigenlijk een somber jaar. Zowat alle grote banken in ons land hebben het voorbije jaar de rente op de spaarboekjes verlaagd naar een absoluut minimum waardoor ons spaargeld weinig tot niks meer opbrengt. De situatie zal er in 2017 helaas niet op verbeteren. Integendeel: volgens verschillende specialisten staat ons pensioenstelsel op instorten als er niet snel ingegrepen wordt. Dit komt deels doordat we te maken krijgen met een steeds hogere levensverwachting en anderzijds met steeds minder werkenden per gepensioneerde, om het evenwicht te bewaren.

Vlaming stort zich massaal in het hotelvastgoed

Nog volgens die specialisten kan 2017 desondanks de voorspelling toch een positief jaar worden, als wordt ingegrepen en men er zelf voor zorgt dat z’n spaargeld opnieuw geld opbrengt. En dat kan. De trend van 2017 wordt ongetwijfeld het investeren in hotelvastgoed. Investeren in hotelkamers is een investering met uiterst interessante voordelen, zelfs voor mensen die er weinig tot geen kennis van hebben.

ibisaalst

Investeren zonder kopzorgen

Doordat de hotelkamer onderdeel uitmaakt van het hotel zelf, hoeft men zich geen zorgen te maken over eventuele schade, problemen met huurders, administratieve hindernissen, … Het beheer van de hotelkamer valt namelijk onder het hotel zelf. Wat de opbrengst betreft geniet de investeerder het hele jaar door van een vast percentage van de winst van het hotel. Ook van andere zaken zoals het restaurant, de vergaderzalen en de bar pikt de investeerder z’n graantje mee.

Een ongezien rendement van 7,4%

Kiest men ervoor om te investeren in een hotelkamer, dan is het belastingvoordeel een eerste grote troef. Wie een lening afsluit om te investeren in hotelvastgoed, geniet immers van een lage rentevoet en enkele gunstige fiscale voordelen. Een ander groot voordeel van hotelvastgoed is dat men, in vergelijking met andere investeringen, geniet van een hoger rendement. Doordat bij dit type investering per dag wordt verhuurd, en niet per maand of per jaar, liggen de huurprijzen dus ook een stuk hoger. Met als logische gevolg dat de hotelkamer meer geld opbrengt. Vaak ligt het rendement van een hotelkamer rond 7,4%, of zelf iets hoger.

De ligging speelt een cruciale rol

Een derde belangrijke voordeel (dat alleen mogelijk is bij hotelvastgoed) is de ligging van de investering. Vooraleer een hotel gebouwd wordt, vindt er een uitgebreide studie plaats om de meest ideale plaats te bepalen waar het hotel gebouwd zal worden. Hierbij wordt er rekening gehouden met verschillende factoren zoals verkeer, bereikbaarheid, toeristische activiteiten, … Een prachtig voorbeeld van zo’n project die het bijzonder goed doet is Ibis Aalst, met enkele uitzonderlijke troeven:

  • Op één na grootste stad van Oost-Vlaanderen
  • Erkend als centrumstad door de Vlaamse Regering
  • Economische welvaart: wereldspelers als Jan de Nul Group, Tupperware, Medec en Honda hebben Aalst gekozen als vestigingsplaats
  • Aalst is dé carnavalsstad bij uitstek
  • Door de strategische ligging in de Vlaamse Ruit, de rechtstreekse aansluiting met de E40 en een sterk netwerk van regionale wegverbindingen, de transportmogelijkheden via de binnenvaart en de rechtstreekse treinverbindingen met de luchthaven liggen alle vervoersmogelijkheden binnen handbereik.

Ibis Aalst bijna volledig verkocht

Dat het investeringsproject van Ibis Aalst verkoopt als een trein, verbaast niet. Op dit moment is ongeveer 82% van het project uitverkocht en er wordt verwacht dat de laatste kamers tegen begin februari ook verkocht zullen zijn.

Wie interesse heeft om mee te participeren, kan een kijkje nemen op http://www.investeer-in-een-hotel.be/