Business & Society

3 tips voor de beste kantoorverlichting

3 tips voor de beste kantoorverlichting

3 tips voor de beste kantoorverlichting
december 30
12:37 2020

Goede verlichting is een kritische component in het ontwerp van de werkplek. Verlichting heeft immers invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Met deze tips zorg je voor de beste kantoorverlichting:

1. Zorg voor voldoende natuurlijke verlichting

Daglicht is prettig voor onze ogen, ondersteunt ons natuurlijke ritme en is bovendien gratis. Laat natuurlijk licht dan ook het uitgangspunt zijn van kantoorverbouwing. Kijk waar je het beste natuurlijke licht hebt en hoe je dit het optimaal kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door een kantoortuin met meerdere werkplekken te creëren in de meest lichte ruimte van het pand. Wat ook kan helpen voor een natuurlijke lichtinval op kantoor, is glazen wanden plaatsen waar het licht doorheen kan vallen.

2. Breng taak- en omgevingsverlichting in balans

Om een comfortabele en uitnodigende kantoorruimte te creëren waarin medewerkers productief kunnen werken, is het belangrijk dat de algemene kantoorverlichting het natuurlijke licht zo dicht mogelijk benadert. Gebruik hiervoor LED-verlichting of andere lampen die het daglicht zo goed mogelijk nabootsen.

Op plekken waar helderdere verlichting nodig is, zoals het werkblad, is het belangrijk om zogenoemde taakverlichting te plaatsen. Het is handig als deze kan worden in- en uitgeschakeld. Dimmerschakelaars zijn ook een goed idee, zodat medewerkers de verlichting naar eigen behoefte kunnen aanpassen. Op deze manier kan ook schittering worden verminderd en de juiste verlichting worden gecreëerd voor bijvoorbeeld presentaties.

3. Kies de juiste soort verlichting

In ruimtes waar vooral machines staan en die goed verlicht moeten worden, kun je TL-lampen gebruiken. Gebruik LED-verlichting in ruimtes waar veel mensen werken. Het rustige en natuurlijke licht dat deze lampen produceren is goed voor het reguleren van hormonen als melatonine en cortisol. Ook heeft het geen negatief effect op de stemming en het mentaal welzijn. Bovendien zijn ze energiezuinig, waardoor je geld bespaart. Hier vind je zowel TL-lampen als LED-verlichting en andere verlichtingsmogelijkheden voor kantoor.

-MPV