Business & Society

6 tips om de productiviteit van je werknemers te verhogen

6 tips om de productiviteit van je werknemers te verhogen

6 tips om de productiviteit van je werknemers te verhogen
Mei 31
08:41 2024

gemotiveerde, productieve werknemers in je team te hebben. Zij zijn dan ook de motor van je bedrijf, die je elke dag weer helpen om je onderneming draaiende te houden. Dankzij deze tips zullen je werknemers hun productiviteit kunnen verhogen, dus deel ze zeker en vast en sta open voor eventuele vragen. Zo haalt je personeel straks het beste uit hun werkdag!

whiteboardMaak een realistische planning

Wil je een productieve dag hebben? Dan is een duidelijke planning de sleutel tot succes. Neem ‘s ochtends de tijd om je taken te overlopen en een realistische planning te maken voor wat je die dag wilt bereiken. Je kan deze bijvoorbeeld op een whiteboard schrijven zodat je op elk moment van de dag even naar je planning terug kan grijpen. Denk even na welke taken prioriteit zijn en verdeel je dag in kleine tijdsblokken om aan deze taken te werken.

Elimineer afleidingen

Lijken je taken maar niet klaar te raken en liggen je gsm of andere afleiding steeds op de loer? Denk dan eens even na wat  voor jou persoonlijk de grootste afleidingen in je werkomgeving zijn en zorg ervoor dat je ze weglegt. Je kan bijvoorbeeld de meldingen op je telefoon uitschakelen of je werkplek helemaal opruimen en reorganiseren. Als je van thuis uit werkt, kies er dan voor om een aparte werkruimte te creëren, zonder afleidingen zoals een televisie of een rommelige keuken.

Gebruik technologie slim

Technologie kan zowel een zegen als een vloek zijn als het gaat om productiviteit. Er bestaan verschillende tools en apps die je kunnen helpen om georganiseerd te blijven en je taken efficiënter uit te voeren. Van projectmanagement tools zoals Trello en Asana tot apps voor tijdbeheer zoals Pomodoro Timer, er zijn tal van opties beschikbaar om je te helpen je werk te stroomlijnen en je focus te behouden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet heel de tijd op sociale media zit te scrollen, wanneer je deze erbij neemt om apps te gebruiken.

Stel doelen en werk met beloningen

Wist je dat het stellen van doelen je kan helpen om gefocust te blijven en je motivatie hoog te houden gedurende de dag? Stel zowel lange termijn- als korte termijn doelen op en beloon jezelf wanneer je ze bereikt. Denk bijvoorbeeld aan een korte pauze om je favoriete snack te pakken of een grotere beloning zoals een avondje uit met vrienden. Door jezelf te belonen zul je ook in de toekomst weer productiever zijn.

Zorg voor een goede werkplek

Als je je wilt kunnen concentreren op je werk is het belangrijk om een werkplek te hebben die opgeruimd en goed ingericht is. Zorg er om te beginnen voor dat je bureau goed afgesteld staat op jouw hoogte en dat je een ergonomische bureaustoel hebt. Stel ook je computerscherm goed af op jouw ooghoogte. Door je werkplek goed in te richten, zul je minder snel last hebben van kwaaltjes zoals rugpijn of dergelijke en je beter kunnen concentreren op je taken.

Communiceer efficiënt

Goede communicatie is belangrijk in een productieve werkomgeving. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met je collega’s en leidinggevenden over verwachtingen, deadlines en eventuele problemen die je tegenkomt. Wees ook niet bang om hulp te vragen of om feedback te geven wanneer dat nodig is. Open communicatie is goed voor een positieve werksfeer en helpt bovendien om misverstanden en frustraties te voorkomen.

– MPI