Business & Society

Beleggen in fysiek zilver – zo begin je eraan

Beleggen in fysiek zilver – zo begin je eraan

Beleggen in fysiek zilver – zo begin je eraan
december 16
15:26 2020

Wanneer u een deel van uw kapitaal wilt gaan beleggen in zilver zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Fysiek zilver is aan te kopen in baren, munten en penningen. Let op dat zilveren penningen niet hetzelfde zijn als zilveren munten. We laten in dit artikel de verschillende soorten fysiek zilver de revue passeren zodat u kunt kiezen welk soort belegging het beste bij u past.

Verschillende soorten zilver baren

Zilver baren zijn te koop in veel verschillende maten en waarden. De kleinste is 1 gram, de grootste hoeveelheid van een baar is 1000 gram. Daarnaast zijn er zilver baren van 100 ounce, tien kilo en 15 kilo. Deze zijn echter redelijk zeldzaam. Een goede tip bij zilveren munten kopen is om te weten of deze zijn voorzien van een LBMA accreditatie. LBMA staat voor London Bulion Market Association. Het is een internationale organisatie die controleren of het zilver aan de juiste eisen voldoet. Hierbij controleren ze vooral op de zuiverheid en het gewicht. Wanneer u bijvoorbeeld een baar koopt en deze is voorzien van de LBMA accreditatie, weet u zeker dat de kwaliteit gegarandeerd is. Wat overigens niet wil zeggen dat een baar zonder accreditatie slecht zou zijn. Het geeft u enkel een extra garantie. Het voordeel van fysiek zilver kopen in de vorm van baren is dat ze gemakkelijk zijn op te bergen en te transporteren. Daarnaast worden ze wereldwijd geaccepteerd en het totaal in baren laat zich gemakkelijk berekenen.

Zilveren munten

Een andere manier van beleggen in fysiek zilver is het verzamelen of aankopen van zilveren munten. Hiervan onderscheiden we twee typen. Allereerst de munten die in vroeger tijden werden gebruikt als wettig betaalmiddel. Denk daarbij aan ons eigen zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes. De andere soort munten worden ook wel bullion munten genoemd. Deze waren niet persé een wettig betaalmiddel maar werden vooral geproduceerd voor het beleggen. Deze munten hebben een andere intrinsieke waarde dan de waarde van het gebruikte zilver. Ook bullion munten zijn wereldwijd bekend en worden overal geaccepteerd. Bekende voorbeelden van bullion munten zijn de Maple Leaf (Canada), Philharmoniker (Oostenrijk) en de Kangaroo, uiteraard uit Australië. Zilveren bullion munten hebben vaak een standaard gewicht van 1 ounce.

Zilveren penningen

Naast de zilverbaren en de munten kennen we nog de zilveren penningen. Ze zien er weliswaar uit als een munt, maar zijn dit zeker niet. Penningen worden vaak geslagen bij een historische gebeurtenis of jubileum. De handel in zilveren penningen kan wat moeizamer verlopen dan bij baren of munten omdat de penningen minder bekend zijn bij de handelaren.

Waar koopt u fysiek zilver?

Waar u vroeger terecht kon bij de banken om zilver te kopen is deze mogelijkheid inmiddels niet meer van toepassing. Online zilver kopen is tegenwoordig een veel toegepaste manier. Er zijn diverse webshops waar u fysiek zilver kunt aankopen. Wanneer je online koopt bij gerenommeerde handelaren weet je zeker dat het om goede kwaliteit gaat. Aan fysiek zilver kopen via marktplaats bijvoorbeeld, kleven wel veel onveilige nadelen.