Business & Society

Een tekort aan vitamine D? Dit moet je weten!

Een tekort aan vitamine D? Dit moet je weten!

Een tekort aan vitamine D? Dit moet je weten!
Juli 30
09:40 2019

Wist je dat je ook tijdens de donkere herfst- en wintermaanden nood hebt aan zonlicht? Zonlicht zorgt namelijk voor vitamine D, wat dan weer zorgt voor stevige botten en spieren. Ondanks het belang van vitamine D heeft ongeveer 40% tot 60% van alle Belgen een tekort aan vitamine D.

Wat is vitamine D precies?

Vitamine D is een vitamine net zoals vitamine a, b of c dat is. Het enige grote verschil tussen vitamine D en de andere vitamines is dat vitamine d niet uit voeding gehaald wordt, maar dat ons lichaam zelf de vitamine d aanmaakt. Vitamine D is in de volksmond beter gekend als de zon vitamine, omdat de zon namelijk een zeer prominente rol speelt bij de aanmaak van vitamine D. Vitamine D wordt in ons lichaam geproduceerd onder de invloed van ultraviolet licht. Als er bijvoorbeeld zonlicht op ons schijnt, dan produceert onze huid vitamine D. Op plaatsen zoals het hoofd, de handen en de onderarmen wordt er het meeste vitamine D aangemaakt.

Waarvoor zorgt vitamine D?

Vitamine D zorgt ervoor dat ons lichaam calcium uit voeding kan halen en opgenomen kan worden door het bloed. Hierdoor worden onze botten stevig gehouden en functioneren onze spieren zoals het hoort. Als je een tekort aan vitamine D hebt, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, kan dat ervoor zorgen dat je last krijgt van klachten zoals spierpijn, krampen, vermoeidheid, …

Tekort tijdens de winter

Omdat vitamine D dus de zon vitamine is en dus grotendeels onder invloed van de zon wordt aangemaakt in ons lichaam, kan het zijn dat je tijdens de herfst- en wintermaanden een tekort aan vitamine D in jouw lichaam hebt. Nochtans maken we tijdens de zomermaanden een voorraad aan, maar een tekort kan ontstaan omdat je tijdens de herfst of de winter bijvoorbeeld te weinig buiten komt. Het aanmaken van vitamine D in ons lichaam hangt ook grotendeels af van factoren zoals leeftijd, huidskleur, bewolking, … Om genoeg vitamine D aan te maken, zou je eigenlijk elke dag een kwartier tot een half uur buiten moeten zijn, zeker tijdens de wintermaanden.

Hoe tekort wegwerken?

Als je regelmatig buiten bent, dan is de kans eerder klein dat je een tekort aan vitamine D zal hebben. Maar het kan altijd gebeuren, zeker bij oudere mensen die minder vaak (kunnen) buitenkomen, dat er een tekort aan vitamine D in het lichaam is. Om dat tekort te compenseren of weg te werken, bestaan er vitamine D supplementen. Deze kunnen het tekort wegwerken, maar je vraagt best eerst advies aan jouw arts. Te veel vitamine D in het lichaam kan namelijk ook voor schade zorgen.