Business & Society

Hoe gaat het vandaag de dag met de elektrische bestelbus?

Hoe gaat het vandaag de dag met de elektrische bestelbus?

Hoe gaat het vandaag de dag met de elektrische bestelbus?
Juni 08
19:07 2021

Binnen enkele jaren mogen voertuigen geen CO2 meer uitstoten en gaan de aandrijflijnen op fossiele brandstof op de schop. Waar fabrikanten voorheen nog volle focus hadden op de elektrische personenauto’s, worden nu ook de bestelbussen verduurzaamd. In dit artikel vertellen we je hoe het vandaag de dag met dit proces gaat.

Strengere CO2-eisen

De strenge CO2-eisen hijgen sinds enkele jaren in de nek van autofabrikanten. Het wegverkeer zorgt voor ruim een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in ons land.  Een auto met een volledig elektrische aandrijflijn stoot echter geen broeikasgassen en stikstofdioxide uit. Dit maakt dat de overheid het elektrisch autorijden sinds enkele jaren extra stimuleert. Dit doen ze met gunstige bijtelling voor zakelijke bestuurder en subsidies voor particulieren. Daarnaast komen fabrikanten steeds vaker met elektrische modellen. Van Peugeot tot Mercedes-Benz: in vrijwel elke showroom staat nu wel een voertuig met een stekker.

De uitbreiding van emissieloze zones

In Europese afspraken staat dat per 2030 alle nieuwe auto’s volledig elektrisch moeten zijn. Daarnaast staan er in het Nederlandse Klimaatakkoord nieuwe, strengere plannen voor de binnensteden. In zeker 14 gemeenten komen tussen nu en 2025 emissieloze zones waar geen benzine of dieselvoertuigen meer welkom zijn. Dit gaat in het begin vooral om grotere steden als Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Maar tegen 2030 zal de teller op zo’n 40 gemeenten staan.

Naast dat de binnensteden nu veel bezocht worden door personenauto’s, rijden er ook veel bestelbussen rond. In steeds grotere mate beginnen fabrikanten dan ook hun bestelbussen te elektrificeren. Zo bieden Peugeot, Opel, Volkswagen en Mercedes-Benz ook volledig elektrische bestelbussen aan. Omdat deze bussen in meerdere formaten verkrijgbaar zijn, komen er ook meer elektrische personenbussen op de markt. Autoverhuurbedrijven spelen hier ook steeds meer op in. Op zoek naar een bus voor een weekend weg met de vriendengroep? Dan kun je steeds vaker ook een 9 persoons bus huren die elektrisch is.

Waar gaan we heen?

Ga jij een elektrische bus huren, dan rij je in één van de 6.410 elektrische bestelbussen die Nederland telt (28 maart 2021). Nog niet zoveel zul je denken, maar in vergelijking met bijvoorbeeld vijf jaar geleden is dat een enorme stijging. Eind 2016 reden er namelijk nog maar 1.552 elektrische bestelbussen rond. Er valt nog een hele weg te gaan, met ruim 973.000 bestelbussen op diesel en 33.000 benzine aangevoerde bussen. Een volledig elektrisch wagenpark is voor nu dus vooral nog toekomstbeeld. Ga jij bijvoorbeeld een auto huren in Almere, dan is de kans een stuk groter dat je elektrisch wegrijdt. In Nederland staan namelijk 174.801 elektrische personenauto’s op kenteken.

Het begin van een toekomst met enkel elektrische voertuigen komt dichterbij. Veel merken geven aan de komende tijd met veel elektrische voertuigen te komen. Neem bijvoorbeeld Ford, Volkswagen of Mercedes-Benz die druk in de weer zijn met concept-cars die een blik geven in de elektrische toekomst.

– MPI