Business & Society

Is het slim om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen?

Is het slim om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen?

Is het slim om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen?
Oktober 26
08:40 2020

Nu we inmiddels gewend zijn aan het zien van volledig elektrische personenauto’s in het straatbeeld, volgt de doorvertaling van deze trend naar bedrijfswagens. Elektrische bedrijfswagens zijn in opkomst. Wat zijn de voordelen? En is het slim om nu al over te stappen?

Elektrische bedrijfswagens zijn hot. Veel automerken komen in sneltreinvaart met stekkervarianten van hun bedrijfswagenpark. Het past in de tendens van emissievrij willen rijden. Of het helemaal de oplossing voor de lange termijn is valt nog te bezien, maar voor nu is zakelijk ook elektrisch rijden het meest milieubewuste besluit dat je kunt nemen.

Ook financiële voordelen

Naast de voordelen voor het milieu biedt elektrisch rijden ook financieel enkele aanzienlijke voordelen voor jou als ondernemer. Adviseurs zetten deze graag voor je op een rijtje.

Ten eerste kun je na de aanschaf van je elektrische bedrijfswagen aanspraak maken op de Milieu Investeringsaftrek. Dit is een overheidssubsidie die ondernemers wil stimuleren om milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Een elektrische bedrijfswagen valt daar zeker onder.

Daarnaast zijn er nog een aantal regelingen die het interessant maken om voor elektrisch rijden te kiezen. Zo hoef je op een nieuwe bedrijfswagen geen BPM te betalen. Ook betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Tot slot ben je wellicht al bekend met de lagere bijtelling die elektrisch rijden als voordeel biedt.

Naast al deze regelingen die worden uitgevoerd door de landelijke overheid, zijn er ook nog flink wat lokale overheden die elektrisch rijden willen stimuleren en daar nog wat extra voordelen, zoals een laadpaal aanvragen of een extra financieel voordeel, tegenover zetten.

Is het slim om over te stappen op een elektrische bedrijfswage
© Pixabay.com

Liever een bedrijfswagen leasen

Het klinkt allemaal enorm aantrekkelijk, zo’n elektrische bedrijfswagen. Er is echter een flinke hobbel die je wel moet kunnen en willen nemen: de aanschaf. Elektrische bedrijfswagens zijn nog flink duurder dan de benzine- of dieselvarianten. Omdat er nu veel automerken bovenop de ontwikkelingen duiken, is het wel de verwachting dat de aanschafprijzen wat gaan dalen, ook omdat de technologie steeds efficiënter wordt, maar het feit blijft dat het een flinke investering is die je moet doen om elektrisch te kunnen gaan rijden. Of het verstandig is om die investering in deze economisch onzekere tijd te doen, is een afweging die je zelf moet maken, maar bedrijfswagen adviseurs willen je wel een alternatief bieden: leasen.

Een elektrische variant van je bedrijfsauto leent zich namelijk prima voor een leaseconstructie. Dat biedt ook de nodige voordelen. Zo wordt het restwaarde risico volledig overgenomen door de leasemaatschappij. De voordelen van de milieusubsidies krijg je ook, zij het indirect. De leasemaatschappij claimt als eigenaar van je voertuig de subsidie en verdisconteert deze in je leaseovereenkomst. Zo profiteer je ook optimaal van het kabinetsbeleid.

Het is ook belangrijk dat je een afkoopsom op laat nemen in je leasecontract. Doordat de technische ontwikkelingen zo hard gaan, kun je over een aantal jaar wellicht een bedrijfswagen met een veel grotere actieradius leasen voor hetzelfde maandbedrag. Het is slim om naar nu al afspraken over te maken. Bedrijfswagen adviseur staan voor je klaar om al je vragen over zakelijk elektrisch leasen te beantwoorden.